Hyppää sisältöön

Tapahtumien järjestäminen helpottumassa tuntuvasti Kymenlaaksossa – velvoite kahden metrin turvaväleistä on poistumassa

Kymenlaakson koronaryhmä on valmis siihen, että aluehallintovirasto poistaisi yleisötapahtumia koskevat rajoitukset. Aluehallintoviraston uusi päätös voitaisiin saada vielä tällä viikolla.

Rajoitusten kumoaminen helpottaisi esimerkiksi teattereiden tilannetta, kun kahden metrin turvaväliä ei tarvitsisi enää pitää. Kuva: Yle/Elin Willows

Yleisötapahtumia koskevat rajoitukset ovat poistumassa Kymenlaaksossa.

Kymenlaakson oma koronakoordinaatioryhmä suosittelee, että aluehallintovirasto kumoaisi yleisötapahtumia koskevat kokoontumisrajoitukset. Esimerkiksi velvoite kahden metrin turvaväleistä sisätiloissa järjestettävissä tapahtumissa poistuisi. Samoin yleisömäärää koskevat rajoitukset.

Kyseisistä rajoituksista ei katsota enää olevan merkittävää apua koronatilanteeseen.

– Tartuntatautilain 58 c-pykälä on edelleen voimassa, joten yleisötilaisuuksissa on silti huolehdittava siitä, että lähikontaktit vältetään niin sisä- kuin ulkotiloissa, käsidesiä on tarjolla ja tilat puhdistetaan asianmukaisesti, mutta metrimääräiset turvavälit poistuvat, Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo.

Rajoitusten kumoaminen helpottaisi kuitenkin esimerkiksi teattereiden tilannetta. Mäntymaan mukaan istumapaikoilla merkityt katsomot katsotaan käytännössä sellaisiksi, että lähikontakti pystytään välttämään.

– Seisomakatsomojen väljyydestä huolehtimisessa ja tungosten välttämisessä vastuuta on sekä tapahtumajärjestäjällä että yleisöllä. Tapahtumien järjestäjät voivat itse määritellä, mikä määrä yleisöä on turvallista ottaa sisään, Mäntymaa sanoo.

Uusi päätös yleisötapahtumien rajoituksista voitaisiin saada Etelä-Suomen aluehallintovirastolta vielä tällä viikolla. Aluehallintovirasto tiedotti tiistaina, että se varautuu rajoitusten poistamiseen myös Kymenlaaksossa. Avi kuitenkin odotti ensin alueellisten koronakoordinaatioryhmien mielipidettä asiaan.

Nykyiset, elokuun alussa annetut rajoituspäätökset ovat vielä toistaiseksi voimassa 13. syyskuuta asti.

Maskisuositus vahva

Koronakoordinaatioryhmä päätti omista suosituksista, jotka koskevat yleisötapahtumia.

Sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa voi kokoontua ilman, että henkilömäärää pitää rajata. Maskin käyttöä suositellaan kuitenkin vahvasti.

– Maskisuositus on olennainen osa tapahtumaturvallisuutta, kun sisätilojenkin rajoitukset poistuvat. Suosittelemme siis molemmin päin: Sekä katsomoihin meneville maskin pitoa että järjestäjille maskin edellyttämistä tilaisuuksissa, Mäntymaa sanoo.

Suositus on voimassa niin sisätiloissa kuin ulkonakin.

– Vastuuta siirtyy nyt yleisölle ja tapahtumien järjestäjille. Vastuullisella toiminnalla saadaan vapautta, Mäntymaa sanoo.

Yhä leviämisvaiheessa

Kymenlaakso jatkaa edelleen epidemian leviämisvaiheessa.

Koronatartuntojen määrä ei ole vielä taittunut tarpeeksi, jotta paluu kiihtymisvaiheeseen olisi mahdollista. Vielä viime viikolla koronakoordinaatioryhmä oli toiveikas sen suhteen, että koronatilanne hellittäisi tarpeeksi.

– Koronavirusta on Kymenlaaksossa edelleen runsaasti. Koronatartuntoja todetaan nyt etenkin nuorilla ja joukkoaltistumisia on ollut useita, johtajaylilääkäri Mäntymaa sanoo.

Positiivista on se, että tartuntamäärät eivät ole kuitenkaan nousussa. Esimerkiksi tänään keskiviikkona uusia tautitapauksia todettiin 16.

Sairaalahoidon tarve on kuitenkin ollut vähäistä. Sen sijaan muu terveydenhoito on kuormittunut, koska koronatestejä tehdään nyt paljon, samoin tartunnanjäljitystä.

Näytteenoton tarve on ollut suuri, koska alueella väestössä kiertää muuta flunssatautia ja joukkoaltistumisia on paljon.

Suurin osa tartunnoista todetaan nyt nuorilla. Joukkoaltistumisia on todettu kouluissa, päiväkodeissa, urheilu- ja liikuntaryhmissä.

– Osa koululaisten tartunnoista tulee nyt myös koulusta tai harrastuksista. Aiemmin lasten ja nuorten tartunnat ovat tulleet pääosin omasta lähipiiristä, Mäntymaa toteaa.

Juuri nyt koronatartuntoja on eniten Etelä-Kymenlaaksossa, etenkin Kotkassa.