Työvoimapula on keskeinen ongelma Etelä-Savossa - kauppakamarin puheenjohtaja: "Asian ratkaisemiseksi tarvitaan nopeasti kansallisia toimenpiteitä"

Suomen kauppakamarien kyselyssä 75 prosenttia yrityksistä kokee pulaa tai paljon pulaa osaavasta työvoimasta. Myös Etelä-Savossa on valloilla hyvin konkreettinen ongelma.

Kuva: Yle

Etelä-Savossa työvoimapula on nopeasti noussut keskeiseksi ongelmaksi monella toimialalla.

Suomen Kauppakamareiden jäsenyrityksille suunnatun kyselyn mukaan lähes 75 prosenttia yrityksistä kokee pulaa tai paljon pulaa osaavasta työvoimasta. Jopa 68 prosenttia yrityksestä arvioi, että pula osaavasta työvoimasta on rajoittanut yritysten kasvua ja liiketoimintaa.

Etelä-Savon kauppakamarin mukaan ongelma on hyvin konkreettinen, kun työmarkkinoilta poistuu runsaasti enemmän ihmisiä kuin uusia on tulossa.

Etelä-Savon kauppakamarin toimitusjohtaja Teppo Leinosen mukaan asian ratkaisemiseksi tarvitaan nopeasti kansallisia toimenpiteitä.

Leinosen mukaan olisi tarkasteltava muun muassa opintotukien tulorajoja, kesälomakauden siirtämistä, ylitöiden ja seniorityön verotusta, ihmisten liikkuvuuden helpottamista sekä paikallisen sopimisen lisäämistä.

– Lisäksi on huolehdittava alueen vetovoimasta ja nykyisten työmarkkinoille tulevien ihmisten pitämisestä alueella. On vaarallinen kehityssuunta, jos koronan jälkeinen kasvu jää puolitiehen siksi, että tekijöitä ei löydy, Leinonen sanoo.