Jasper Pääkkönen lahjoitti merkittävän summan lohijoelle – nyt hän saapui katsomaan, mitä rahalla saatiin: "On melkein vaikea löytää sanoja"

Rautjärven Hiitolanjoen kolmesta vesivoimalaitospadosta ensimmäinen on nyt purettu lohen tieltä. Tänään Hiitolanjoen ystävät saapuvat juhlistamaan 20 vuotta kestänyttä taistelua joen puolesta.

Jasper Pääkkönen kävi katsomassa purettua patoa Hiitolanjoella: "On vaikea löytää sanoja"
Jasper Pääkkönen kävi katsomassa purettua patoa Hiitolanjoella: "On vaikea löytää sanoja"

Rautjärven Hiitolanjoella on tänään ollut aihetta juhlaan, kun vuosikymmeniä kestänyt haave on konkreettisesti toteutunut. Kangaskosken voimalaitoksen kohdalla vesi virtaa joessa nyt vapaasti.

Aikaisemmin virtaamisen esti Kangaskosken voimalaitoksen pato, joka nyt on purettu. Paikalla on enää suojeltu voimalaitosrakennus.

– Tämä on niin uskomattoman upea hanke, että on melkein vaikea löytää sanoja, kuinka hienosta päänavauksesta nyt on kyse, sanoo vuolaana virtaavaa koskea katsomaan tullut näyttelijä Jasper Pääkkönen.

Kangaskoski on yksi Hiitolanjoen kolmesta padosta, jotka puretaan lohijoen tieltä. Ensi vuonna vapautuu Lahnasenkoski ja seuraavana vuonna Ritakoski.

Kangaskosken pato on ensimmäinen, joka Hiitolanjoen padoista puretaan. Kuva: Illusia Sarvas / Yle

Kaikissa niissä on ollut liki 100-vuotiaat voimalaitokset, jotka Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö on hankkinut omistukseensa viime vuosien aikana.

Lohi nousee

Hiitolanjoki on pituudeltaan noin 45 kilometriä. Suomen puolella siitä on 8 kilometriä. Joki laskee Venäjän puolella Laatokkaan. Venäjän puolella voimalaitoksia ei ole.

Laatokalta lohi nousi vuosituhansien ajan kutemaan Hiitolanjokea pitkin, kunnes voimalaitokset estivät nousun.

Kangaskosken vanhassa voimalaitokselle johtavassa uomassa työskentelee nyt kaivinkone. Kuva: Marika Anttonen/Yle

Tavoitteena on, että lohi alkaisi jälleen nousta joen yläpuolisiin Silamukseen ja Torsajärveen. Siitä ei kala-asiantuntijoiden mukaan ole epäilystäkään, etteikö näin kävisi.

Jo tänä kesänä lohia on näkynyt nyt puretun padon edustalla.

Pääkkönen mukana juhlassa

Näyttelijä Jasper Pääkkönen saapui tänään perjantaina Hiitolanjoelle siksi, että hän on ollut äänekkäästi vaatimassa patojen purkamista. Pääkkönen myös itse lahjoitti rahaa ja keräsi sitä ystäviltään, jotta Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö saisi hankittua voimalaitokset itselleen.

Jasper Pääkkönen pohtii, miten käsitys jokien arvosta on melko nopeastikin muuttunut.

– Harva olisi 10 vuotta sitten uskaltanut unelmoidakaan, että jotain tällaista tapahtuu Suomessa. Nyt ymmärretään, että nämä pienet vesivoimalaitokset on yksinkertaisesti purettava, sanoo Pääkkönen.

Tällainen pato esti kalojen nousun Hiitolanjoen Kangaskoskella. Kuva viime kesältä. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Nyt käynnissä oleva työ Hiitolanjoella on Pääkkösen mielestä ainutlaatuinen.

– Nyt ensimmäistä kertaa poistetaan käytöstä käytössä olleita pieniä vesivoimalaitoksia ja puretaan patoja. Se saa varmasti aikaiseksi positiivisen lumipalloefektin. Vastaavia hankkeita tullaan näkemään vuosi vuodelta yhä enemmän ja useammassa kohteessa ympäri Suomen.

Jasper Pääkkönen muistuttaa, että joen vapauttaminen ei pelasta vain Laatokan lohta, vaan vuolas koski on elinpaikka ja elinehto monille muillekin eläinlajeille.

Jasper Pääkkönen vieraili tänään perjantaina Hiitolanjoella, jossa juhlittiin Kangaskosken padon purkamisen päättymistä. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Kiirettä kalastamiseenkaan ei Pääkkösellä ole.

– Vasta sitten, kun kalakanta on elinvoimaisessa kunnossa ja riittävän hyvinvoiva, voidaan alkaa ajatella kalastusta. Tässä ei luoda kalapaikkaa ihmisille – tosiasiassa tässä pelastetaan uhanalaisia eläimiä, sanoo Pääkkönen.

Kuuntele, mitä Jasper Pääkkönen tänään perjantaina Hiitolanjoella kertoi. Toimittajana Marika Anttonen.

Patojen purkaminen aloitettiin kuukausi sitten Venäjän rajaa lähimpänä olevasta Kangaskosken padosta.

Ensin Kangaskosken ylittävän sillan ylävirran puolelle rakennettiin pohjapato, joka muodosti kosken niskan ja piti vedenpinnan entisessä tasossaan Kangaskosken ja Lahnasenkosken välisellä jokiosuudella.

Vesi pääsee nyt vapaasi virtaamaan entisen padon kohdalla. Kuva: Marika Anttonen/Yle

Pohjapadon valmistuttua voimalaitoksen nykyinen pato purettiin niin, että kummallekin reunalle jäi näkyviin muutaman metrin rakenne muistuttamaan vanhasta voimalaitosajasta.

Aikanaan voimalaitoksen tuntumaan tulee oleskelualue ja katselupaikka, josta on näkymä vapaalle koskelle.

Yle lähetti tänään suoran lähetyksen Hiitolanjoelta. Katso se tästä Yle Areenasta.

Lähetyksessä olivat mukana maa- ja metsätalousministeriön projektikoordinaattori Matti Vaittinen , Hiitolanjoki-yhdistyksen puheenjohtaja Mikko Europaeus sekä näyttelijä Jasper Pääkkönen, joka omalta osaltaan vaikutti Hiitolanjoen patojen purkamiseen.

Lisää aiheesta: