1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Koronavirusseulonta

Kahdesti koronarokotettuja ei enää ensisijaisesti testata Varsinais-Suomessa – sairaanhoitopiiri seuraa suosituksessaan Pirkanmaata

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin uuden suosituksen mukaan kahdesti koronarokotettujen ei tarvitse lievissä hengitystieinfektio-oireissa enää hakeutua koronavirustestiin.

Kuvituskuvana arkistokuva koronanäytteenotosta. Kuva: Silja Viitala / Yle

Varsinais-Suomessa kaksi annosta koronarokotteita saaneen ei enää tarvitse hakeutua koronavirustestiin lievissä nuhaoireissa, kertoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri (VSSHP).

Sairaanhoitopiirin uudet koronanäytteenottokriteerit seuraavat esimerkiksi Pirkanmaata, jossa vastaava päätös tehtiin viime viikolla.

Koronavirusnäytteenottoon ei tarvitse mennä, jos on VSSHP:n mukaan täysin rokotettu ja viimeisestä annoksesta on yli kaksi viikkoa. Niin sanottu testivapaus koskee tilannetta, jossa täysin rokotetuilla on vain lieviä hengitystieinfektion oireita, kuten nuhaa ilman kuumetta.

– Hengitystieinfektion oireisena ei saa lähteä töihin, kouluun tai päiväkotiin. Muutenkin on vältettävä kontakteja muihin, kunnes oireet ovat lievittyneet, muistuttaa sairaanhoitopiiri tiedotteessaan.

VSSHP:n uusi suositus ei koske henkilöitä, joiden tiedetään altistuneen koronavirustartunnalle eikä sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöitä. Heidät testataan edelleen matalalla kynnyksellä.