1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansallispuistot

Repovedellä on riittänyt kävijöitä, vaikka ennätyslukuihin ei päästy – ensi kesäksi kansallispuistoon saadaan lisää parkkipaikkoja

Repovedellä tehtiin viime vuonna käyntimääräennätys ja aivan samoihin huippulukuihin ei nyt päästy. Lapinsalmen parkkipaikan remontti alkaa syksyllä.

Repoveden kansallispuistoon tehtiin tammi-heinäkuussa noin 100 000 käyntiä. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Repoveden kansallispuiston käyntimäärät tasoittuivat ensimmäisen korona-kesän ennätyslukemista.

Kouvolassa sijaitsevassa kansallispuistossa käytiin kuitenkin paljon. Heinäkuun loppuun mennessä tänä vuonna puistoon on tehty noin 100 000 käyntiä.

Käyntien määrä laski viime vuoteen verrattuna melkein kolmanneksella, mutta niitä oli kuitenkin 43 prosenttia enemmän kuin ennen korona-aikaa, kesällä 2019.

Lue lisää: 12 metrin korkeuteen rakennettu uusi kävelysilta vauhditti kansallispuiston kävijäennätykseen – parkkialueet Repovedellä ruuhkautuivat tienvarsia myöten

Viime vuonna Lapinsalmen uusi silta houkutteli puistoon valtavasti retkeilijöitä. Metsähallitus arvioi, että tänä kesänä suomalaisilla on ollut viime kesää monipuolisemmat mahdollisuudet lomailla eri puolilla Suomea. Lisäsi kovien helteiden uskotaan vähentäneen ihmisten halua vaeltaa kansallispuistossa.

Lapinsalmen parkkipaikka on Repoveden kansallispuiston suosituin sisääntulopaikka. Parkkipaikan laajennustyöt aloitetaan syksyllä. Parkkipaikkoja saadaan lisää ensi kesään mennessä.

Kymenlaakson pienemmissä kansallispuistoissa käyntimäärät ovat murto-osa Repoveden luvuista. Valkmusassa Pyhtään ja Kotkan alueella käyntejä oli noin 14 000. Se on 12 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna tammi-heinäkuussa. Myös Valkmusassa on kuitenkin käyntejä yli puolet enemmän nyt kuin vuonna 2019.

Itäisen Suomenlahden kansallispuistossa Kotkan edustan saaristossa käyntimäärät kasvoivat. Käyntejä oli reilut 12 000. Kasvua viime vuodesta on 5 prosenttia.

Ihmisten kiinnostus Suomen kansallispuistoissa vierailuun on noussut pysyvästi aikaisempaa korkeammalle tasolle.

Lue lisää: Reissukissa-Pessi on kiertänyt kaikki 40 kansallispuistoa – Metsähallituksen kävijälaskurit tikkasivat kesällä kaikkien aikojen ennätykseen