1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. krematoriot

Vuosikymmenten odotus päättyi – krematorio on käytössä nyt myös Kokkolassa

Kokkolan seurakuntayhtymän krematorio valmistui elokuussa keskussairaalan lämpökeskuksen yhteyteen. Ensimmäiset tuhkaukset tehtiin tällä viikolla.

Hautaustoimenpäällikko Janne Korkiakangas arvioi, että alkuksi tuhkauksia tehdään 2-3 päivänä viikossa. Kuva: Kokkolan seurakuntayhtymä/viestintä

Krematorion rakentamista on pohdittu Kokkolassa jo vuosikymmeniä. Varhaisin selvitys tehtiin tuhkaamisesta jo 1990-luvulla.

Nyt pitkissä puissa ollut hanke saatiin vihdoin maaliin elokuun lopussa. Ensimmäiset tuhkaukset tehtiin viimeinen päivä elokuuta.

Krematorion rakentaminen keskussairaalan lämpökeskuksen tiloihin alkoi tammikuussa. Rakentaminen maksoi vajaat 1,6 miljoonaa euroa.

Oma uuni kasvattaa tuhkausten määrää

Tähän mennessä seurakuntayhtymän hautauksista viidennes on ollut tuhkauksia. Ne on tehty esimerkiksi Oulussa, Seinäjoella ja Vaasassa.

Hautaustoimenpäällikkö Janne Korkiakangas on seurannut tuhkausten määrää muissa seurakunnissa ja tietää, että tuhkaukset yleistyvät, kun alueelle saadaan oma krematorio.

– Uunihankinnan jälkeen tuhkaukset lähtevät nousuun erityisesti 3–5 vuoden päästä. Monilla paikkakunnilla hautauksista 50–60% on tuhkauksia.

Kokkolan krematoriossa pystyttäisiin tuhkaamaan vuodessa 1500 vainajaa. Arvio on kuitenkin, että aluksi pysytään 300–350 vuosittaisessa tuhkauksessa ja 2–3 tuhkauksen viikkovauhdissa. Viikoittaisia tuhkauspäiviä voidaan tarpeen mukaan lisätä.

Oman seurakunnan jäsenille edullisempaa

Oma krematorio poistaa omaisten kululistalta muualle viennin kuljetuskulut. Kokkolan seurakuntayhtymän alueella asuville tuhkaus maksaa 200 euroa, muualta tuleville 150 euroa enemmän.

Janne Korkiakankaan mukaan oma krematorio lyhentää myös tuhkausjonoja. Lähikrematorioihin on ajoittain joutunut jonottamaan 2–4 viikkoa, että vapaa tuhkausaika löytyy.

– Jos me pystymme viikon sisällä vastaamaan tarpeeseen, niin luonnollisesti se helpottaa ruuhkaa muilla paikkakunnilla.

Kokkolan krematorioon odotetaan tuotavan tuhkattavaksi vainajia kauempaakin. Ilmoituksia palvelusta on lähetetty Raahe-Uusikaarlepyy-akselilla.

Kokkolan krematorion rakentaminen käynnistyi – käyttöönotto ensi syksynä

Pitkään kiistelty krematorio on Kokkolan seurakuntayhtymän suurin satsaus ensi vuonna

Krematorion rakentaminen alkaa Kokkolassa syksyllä – miljoonan euron uuni tilataan Italiasta

Pitkälle väännölle saatiin piste: Kokkolaan tulee krematorio

Pohjalaismaakuntien tuhkaukset Vaasaan – krematorio ruuhkaantuu