Afganistanissa puoli miljoonaa ihmistä voi lähteä pakoon loppuvuonna – Pakistanin lähettiläs Ylelle: Älkää jättäkö meitä hoitamaan tilannetta yksin

YK:n pakolaisjärjestön mukaan Afganistanin ja Pakistanin rajaseuduilla ei ole toistaiseksi nähty suuria määriä pakolaisia. Pakistanin Ruotsin ja Suomen -suurlähettiläs sanoo, että tilanne on arvaamaton ja rajalla on jo painetta.

Pakistanilainen sotilas vartioi Pakistanin ja Afganistanin rajanylityspisteellä Chamanissa 26. elokuuta. Kuva: AFP / Lehtikuva

Afganistanin ja Pakistanin välillä mutkittelee yli 2 600 kilometriä yhteistä rajaa. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan rajaseudulla ei ole toistaiseksi nähty suuria määriä afganistanilaisia pyrkimässä Pakistaniin.

YK-järjestö ei ole kertonut julkisuuteen, kuinka moni afganistanilainen on Talibanin valtaannousun jälkeen paennut Pakistaniin.

Tilanne alueella voi kuitenkin muuttua nopeasti. Järjestön arvion mukaan jopa puoli miljoonaa afganistanilaista saattaa paeta kodeistaan vuoden loppuun mennessä.

– Tilanne on todella arvaamaton, sanoo Pakistanin Tukholman-suurlähetystön suurlähettiläs Zahoor Ahmed puhelimitse Ylelle.

Ahmed toimii Tukholmasta käsin sekä Ruotsin että Suomen suurlähettiläänä.

Pakistanissa asuu entuudestaan paljon afganistanilaisia pakolaisia. Arviot heidän määrästään vaihtelevat.

Pakistanissa asuu jo entuudestaan miljoonia afganistanilaisia pakolaisia. Asuinolosuhteet ovat usein heikot. Kuva Islamabadista 27. toukokuuta. Kuva: Sohail Shahzad / AOP

UNHCR:n mukaan luku on noin 1,5 miljoonaa.

UNHCR on pyytänyt kansainvälistä yhteisöä tukemaan Pakistania pakolaisten vastaanottamisessa. Köyhä Pakistan ei tule selviämään yksin, jos pakolaisia tulee vielä paljon lisää.

– Rajalla on jo painetta. Vaikka mielellämme afganistanilaiset veljiksimme ja siskoiksimme, meidän on otettava huomioon, miten tilanne vaikuttaa talouteemme, Ahmed muotoilee.

Pakistan toivoo kansainvälisen yhteisön tukea

Sen jälkeen kun Taliban valtasi Afganistanin pääkaupungin Kabulin elokuun puolivälissä, EU-maat ovat korostaneet afganistanilaispakolaisten auttamista maan lähialueilla.

Suurlähettiläs Ahmed toivoo, että kansainvälinen yhteisö ei kääntäisi tilanteelle selkäänsä ja jättäisi Afganistanin naapurimaita hoitamaan tilannetta yksin.

Suurlähettiläs Zahoor Ahmed toivoo näkevänsä kansainvälisen yhteisön ponnisteluja pakolaistilanteen ratkaisemiseksi. Kuva: Pakistanin Ruotsin-suurlähetystö

Ahmedin mukaan Pakistanilla on huonoja kokemuksia siitä, kuinka kansainvälinen yhteisö hoiti tilanteen Talibanin noustessa ensimmäisen kerran valtaan 90-luvulla.

– Kansainvälinen yhteisö pesi kätensä tilanteessa, Ahmed sanoo.

Suurlähettiläs sanoo toivovansa, että niin Afganistanin naapurimaat, Taliban kuin kansainvälinen yhteisö olisivat ottaneet opikseen 90-luvun tapahtumista.

Afganistanin epävakaus heijastuu Pakistaniin

Äärijärjestö Taliban hallitsee tällä hetkellä Afganistania lähes täysin. Poikkeuksen muodostaa Talibania vastaan sinnittelevä Panjshirin laakso.

Pakistanin Tukholman-lähetystön suurlähettiläs Zahoor Ahmed sanoo, että Pakistanissa seurataan tarkasti tilanteen kehittymistä.

Ahmedin mukaan vielä on liian aikaista sanoa, millainen Taliban-hallinnosta muodostuu. Talibanin hallitessa Afganistania vuosina 1996–2001 maassa oli käytössä äärimmäinen tulkinta šaria-laista. Esimerkiksi naisten ja tyttöjen asema oli heikko.

Kaaos Afganistanissa heijastuu myös rajan taakse Pakistaniin.

– Pitipä valtaa Kabulissa kuka tahansa, se vaikuttaa meihin. Kun naapurissasi on kaaos, se luo epävakautta myös meillä, Ahmed sanoo.

8.9. klo 11.22: Päivitetty suurlähettilään titteliä.

Lisää juttuja tilanteesta Afganistanissa: