1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. uhanalaiset lajit

Järjestö: Sukupuutto uhkaa lähes 30:a prosenttia eliölajeista

Ilmastonmuutos vaikuttaa yhä useamman eläinlajin säilymismahdollisuuksiin.

Varaanit ovat petoja. Kaikki liikkuva ja liikkumaton liha on ravintoa. Luonnossa naaras syö omat poikasetkin, jos sattuu ne löytämään. Kuva: Jarmo Lanki / Tropicario

Jopa 28:aa prosenttia eläin- ja kasvilajeista uhkaa sukupuutto, kertoo Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN. Järjestö perustaa tietonsa Punaisen listan (siirryt toiseen palveluun) arviointiinsa, jossa se otti huomioon yli 138 000 eläinlajia.

Syitä sukupuuttouhkaan ovat muun muassa ilmastonmuutos, eläinten elinympäristöjen tuhoutuminen ja laiton eläinkauppa. Ilmastonmuutos uhkaa etenkin pienillä saarilla tai vastaavilla suppeilla alueilla eläviä kotoperäisiä eläin- ja kasvilajeja.

Viime vuodet ovat kohdelleet kaltoin muun muassa hailajeja, joista lähes kaksi viidestä on IUCN:n arvioinnin mukaan uhanalaisia. Uhanalaisten lajien määrä on lisääntynyt kolmanneksella vain seitsemässä vuodessa.

IUCN päätyy arvioinnissa samankaltaisiin tuloksiin kuin YK toissa vuonna, jolloin sen biodiversiteettiasiantuntijat arvioivat kuudennen sukupuuttoaallon olevan jo ovella. YK arvioi, että kaikkiaan lähes miljoonaa lajia uhkaa sukupuutto.

– Jos suuntaus jatkuu nykyisenlaisena, meillä on pian käsissämme mittava kriisi, sanoo IUCN:n Punaisen listan yksikön johtaja Craig Hilton-Taylor uutistoimisto AFP:lle.

IUCN:n mukaan tilanne ei kuitenkaan ole toivoton, sillä eliökantoja on mahdollista myös elvyttää. Esimerkiksi neljä kaupallisesti kalastettua tonnikalalajia on onnistuttu vuosikymmenen kuluessa pelastamaan uhanalaisuuden partaalta.

Lajeja on myös elvytetty

IUCN:n mukaan tilanne ei kuitenkaan ole toivoton, sillä kantoja on mahdollista myös elvyttää. Esimerkiksi neljä kaupallisesti kalastettua tonnikalalajia on onnistuttu vuosikymmenen kuluessa pelastamaan uhanalaisuuden partaalta.

Suurin onnistuminen on Atlantilla esiintyvän sinievätonnikalan kannan palauttaminen vakaaksi.

Leena Vilkan kolumni: Maapallon pelastamiseen tarvitaan ajattelun muutos ja järeitä toimia heti

Hyviä uutisia: Australialainen hiirilaji ei kuollutkaan sukupuuttoon – viimeinen havainto jyrsijästä oli yli 150 vuoden takaa