Jyväskylän koronatilanne helpottanut, kaupunki palaa epidemian perustasolle ja testauskäytäntöihin tulee lievennyksiä

Jyväskylässä koronavirustartuntojen määrä on ollut viime viikollakin laskussa.

Kuva: Antti Tauriainen / Yle

Jyväskylässä koronavirustilanne on rauhoittunut niin paljon, että kaupunki voi siirtyä epidemian kiihtymisvaiheesta jälleen takaisin perustasolle, kertoo kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä. Viime viikolla todettiin Jyväskylässä kaikkiaan 16 uutta tartuntaa. Toissa viikolla tartuntoja oli 32 ja sitä edellisellä viikolla 90.

Tartuntojen lisäksi myös positiivisten näytteiden määrät ovat edelleen laskussa. Viime viikolla otetuista näytteistä positiivisia oli noin 0,6 prosenttia. Tartuntojen jäljityksessä uusista tartunnoista pystyttiin viime viikolla jäljittämään noin 70 prosenttia.

– Tilanne on tällä hetkellä hyvä ja rauhallinen. Tartunnat puolittuivat edellisviikosta. Viime viikon tartunnoista 11 oli täysin rokottamattomilla, joka kertoo siitä, että tällä hetkellä korona on rokottamattomien tauti. Viime viikolla ei ollut yhtään tartuntaa sellaisilla henkilöillä, joilla on tuparokotus, kuvailee Käsmä.

Parantuneen tilanteen myötä koronatestauksen käytäntöjä lievennetään.

Jyväskylässä kaksi rokotetta saaneiden eikä alle 12-vuotiaiden tarvitse enää mennä välttämättä lievistä hengitystieoireista koronatestiin, jos tiedossa ei ole korona-altistusta, eivätkä henkilöt työskentele riskiryhmien kanssa esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollossa. Syysflunssaa kannattaa kuitenkin jäädä sairastamaan kotiin, sanoo Käsmä.

Laaja maskisuositus pysyy edelleen Jyväskylässä voimassa. Liikuntapalveluissa käytössä olevat rajoitukset (siirryt toiseen palveluun) (jyvaskyla.fi) kaupunki arvioi tuonnempana ja tiedottaa tarvittaessa muutoksista erikseen.

– Maskeilla pystytään vaikuttamaan tehokkaasti koronaviruksen leviämiseen ja vaikuttaa maskit myös syysflunssien osalta. Ehkä on syytä pitää pientä varovaisuutta koronan osalta ja jatkaa maskisuositusta.

Käsmän mukaan loka-marraskuun vaihteessa rokotteella olisi Jyväskylän seudulla saavutettu toivottu suoja koronaa vastaan.

– Olisiko silloin sitten mahdollista se normaaliin perusarkeen siirtyminen, ellei korona yllätä meitä taas uudestaan, kuten se on jo monta kertaa tehnyt, pohtii Käsmä.

Lue myös: