1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vaalit

Tärkeät aluevaalit ovat jo muutaman kuukauden päässä – hämäläiset kansanedustajat pitävät ehdokkuuttaan vielä piilossa

Ensi tammikuussa suomalaiset äänestävät ensimmäistä kertaa hyvivointialueiden valtuustojen vaalissa. Politiikan päättäjät pelkäävät että kansaa ei saada uurnille. Äänestää kuitenkin kannattaa, sillä aluevaltuustot päättävät läheisistä asioista.

Tulevat hyvinvointialueiden valtuustot päättävät sairaalapalveluista, mutta niillä on päätäntävaltansa alla myös esimerkisi terveyskeskukset, sosiaalipalvelut ja pelastuspalvelut. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Sote on usealle jo lähes kirosana. Sote kuitenkin toteutuu ja kansalaisten kannalta ensimmäinen tärkeä hetki tulevassa sotepolussa on äänestää henkilöt päättämään sosiaali- ja terveysasioista.

Tulevat sotevaltuustot esikuntineen päättävät muun muassa, miten pääsemme lääkäriin tai terveydenhoitajan luokse. Sekä sairaalat että terveyskeskukset toimivat valtuustojen ohjauksessa. Niin myös esimerkiksi neuvolatoiminta tai koululaisten terveydenhuolto. Myös sosiaalipalvelut ja pelastuslaitokset tottelevat aluevaltuustoja.

Hämeen sosialidemokraattien toiminnanjohtaja Jarkko Nissinen toivoo äänestäjien ymmärtävän aluevaalien tärkeyden. Kuva: Ville Välimäki / Yle

– Aluevaalit ovat historiallisen tärkeät vaalit. Luvassa on uusi hallintomuoto, joka käsittelee kansalaisille elintärkeitä palveluita, sanoo Hämeen sosialidemokraattien toiminnanjohtaja Jarkko Nissinen.

Tässä asiassa kaikki Hämeen eduskuntapuolueiden piirien johtohenkilöt ovat täysin samaa mieltä.

Voittaako nukkuvien puolue?

Viime kesäkuun kuntavaaleissa vain hivenen yli puolet äänioikeutetuista jaksoi uurnille Hämeessä. Poliitikkojen pelkona on, miten täysin uudet vaalit jaksavat kiinnostaa. Aluevaalit ovat vain seitsemän kuukauden päästä kuntavaaleista, joten myös vaaliväsymys saattaa vaivata.

Puolueet voivat lisätä vaali-innostusta nimekkäiden ehdokkaiden avulla. Niitä ovat erityisesti kansanedustajat, jotka ovat jokaiselle puolueelle suuria äänten kerääjiä.

Kansanedustajien osallistumista aluevaaleihin on kuitenkin myös arvosteltu. Arkadianmäen kiireitten lisäksi kansanedustajat istuvat yleensä omien kuntiensa valtuustoissa ja hallituksissa tärkeillä paikoilla. Miten aika ja tarmo riittää vielä päättämään soteasioista hyvinvointalueiden valtuustoissa?

Muutamat Hämeen piiripuheenjohtajat näkevät asian ongelmallisena, mutta heidänkin puolueissa kansanedustajat halutaan mukaan, koska keräävät muillakin puolueilla ääniä.

Hämeen kokoomuksen toiminnanjohtaja Mika Airinen pitää kansaedustajien osallistumista aluevaltuustoihin tervetulleena. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Hämeen toisen suurpuolueen kokoomuksen Hämeen piirin toiminnanjohtaja Mika Airinen ei näe kansanedustajien osallistumisessa ongelmia.

– Kansanedustajat osaavat varmasti hallita ajankäyttönsä. Joitain tehtäviä voi myös aina jättää vähemmälle.

Hämeen kansanedustajista iso osa miettii vielä lähtöään ehdolle aluevaaleihin. Ylen kyselyn mukaan vain kolme yhdestätoista vastanneesta kansanedustajasta on jo nyt valmis ehdokkuuteen. He ovat perussuomalaisten Lulu Ranne ja Jari Ronkainen sekä vihreiden Mirka Soinikoski.