1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. nuoret

Kierrätystorilla lahjoitustavarat jaettiin ilmaiseksi nuorille – opiskelija: "Älyttömän ihanaa, että ihmiset on lahjoittaneet tavaraa, jotka meilläkin kestää vuosia"

Ohjaamo Olkkarin organisoimalla Kierrätystorilla on käynyt kymmeniä nuoria hakemassa esimerkiksi lakanoita ja astioita uusiin koteihinsa. Kaikki kierrätystorin tavarat on saatu lahjoituksena mikkeliläisiltä.

Marianne Mattila ja Sari-Anne Ratia ovat kiitollisia kaikille tavaroita lahjoittaneille henkilöille. Kuva: Sari Ursin / Yle

Nuorten asumisen Kierrätystori järjestettiin Mikkelissä kahdeksatta kertaa.

Ohjaamo Olkkarin organisoimassa tempauksessa kaupunkilaiset ovat voineet lahjoittaa nuorille tavaroita esimerkiksi ensimmäiseen omaan kotiin. Sekä nuoret, että Kierräystorin työntekijät ovat hyvin kiitollisia onnistuneesta tapahtumasta.

– Tavaroiden laatu on vuosien saatossa parantunut, kun ihmiset ovat oppineet, ettei kannata tuoda mitään, mitä ei omalle lapselle antaisi, Ohjaamo Olkkarin Sari-Anne Ratia sanoo.

Tavaroita jaettiin nuorille Mikkelin kansalaisopiston tiloista, joista kuka vaan alle 30-vuotias pääsi hakemaan tavaraa ilmaiseksi. Apua on jaettu kymmenille tai jopa sadoille nuorille.

Tänä vuonna paikalla on ollut myös nuorten työpajojen nuoria ohjaajineen: nuoret ovat stailanneet kirppispöytiä siten, että tavarat ovat paremmin ja houkuttelevammin saatavilla.

Ensimmäiseen uuteen kotiin muuttavalle ja uutta asuntoa sisustavalle nuorelle kierrätystorilta saadut lahjoitukset ovat iso ilo ja apu.

– Tällä on älyttömän iso merkitys. Minä olen jopa miettinyt, että miten jotkut on raaskineet luopua joistain tavaroista. Älyttömän ihanaa, että ihmiset on lahjoittaneet tavaraa, jotka meilläkin kestää vuosia, kiittelee Xamkin yhteisöpedagogiopiskelija Marianne Mattila.

Ulkomaiset opiskelijatkin ovat hämmästelleet suomalaisten anteliaisuutta.

– Vaihto-oppilaat ovat olleet haltioissaan ja ihmetelleet, että voiko tämä kaikki olla oikeasti ilmaista. Nuoria on jokaisesta maailman kolkasta, mutta he eivät ole kuulemma missään törmänneet tällaiseen ideaan, Ratia sanoo.

Kun nuoret ovat tahtomansa hakeneet on muiden yhdistysten vuoro. Ohjaamo Olkkari avaa Kierrätytorin muun muassa Via Dialle, Hope ry:lle, nuorten työpajoille ja kansalaisopistolle, jotka puolestaan toimittavat tavaroita niitä tarvitseville.

– Ja lopulta vielä Mikkelin toimintakeskus ry hakee kaikki jäljelle jääneet tavarat. Eli kaikki lahjoitustavara saadaan kyllä kiertoon, Ratia sanoo.