Hyppää sisältöön

Koronarajoitukset saattavat poistua jo ensi kuussa – kysyimme, mitä ihmiset aikovat tehdä rajoitusten hellittäessä

Hallitus arvioi, että koronarajoituksista voitaisiin luopua, kun 80 prosentin rokotekattavuus saavutetaan Suomessa. Pääministeri Sanna Marin (sd.) uskoo, että tähän voitaisiin päästä jo kuukauden kuluttua.

Koronarajoitusten purkua odotetaan kiihkeästi: "Jumppaan pitää päästä"
Koronarajoitusten purkua odotetaan kiihkeästi: "Jumppaan pitää päästä"

– Jumpalle pitää päästä, naurahtaa ulkoilemassa ollut Kirsi Turkia, kun häneltä kysytään suunnitelmia rajoitusten poistuttua.

Turkian tavoin moni suomalainen odottaa nyt koronarajoituksista luopumista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen arvioi lauantainaYlen Ykkösaamun haastattelussa, että Suomessa ollaan jo koronapandemian loppusuoralla.

– Ihan kuukauden parin sisällä meillä on rokotekattavuus siinä mallissa, että voidaan varmasti palata aika normaaliin, Salminen sanoo.

Myös pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi Ylelle sunnuntaina uskovansa, että kohti normaalia voitaisiin palata jo yhden tai kahden kuukauden kuluttua.

– Tämä on arvio, jonka hallituskin on saanut. Kun päästään 80 prosentin rokotekattavuuteen, rajoituksista päästään eroon. Nyt arvio on, että lokakuussa on se tilanne, Marin sanoo.

Hallitus neuvottelee uudesta koronastartegiasta tänään maanantaina.

Normaaliin arkeen

THL:n mukaan 53,2 prosenttia suomalaisista on saanut kaksi rokoteannosta. Eniten rokotuksia on annettu Etelä-Savon sairaanhoitopiirin alueella, jossa 61,9 prosenttia asukkaista on saanut molemmat rokotteet.

Myös Etelä-Karjalassa on rokotettu ahkerasti. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten mukaan kaksi rokotusta on saanut 58 prosenttia (siirryt toiseen palveluun) eteläkarjalaisista

– Odotan rajoitusten purkua paljon. Olisi kiva päästä jo normaaliin arkeen, käydä tapahtumissa ja nähdä ihmisiä, toteaa Lappeenrannan satamassa ulkoillut Ainomari Pakkanen.

Pakkasen arkeen on eniten vaikuttanut etäkoulu ja se, ettei ystäviä ole voinut tavata normaalisti.

Ainomaria Pakkasen arkeen on vaikuttanut eniten etäkoulu ja se, ettei ystäviä ole voinut tavata normaalisti. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Osa ihmisistä suhtautuu rajoitusten purkamiseen tässä vaiheessa varauksella.

– Ei niitä vielä pitäisi purkaa pois, vaikka on rokotteitakin saatu. On sellaisia ihmisiä, jotka eivät pidä maskia eivätkä huolehdi hygieniasta, kuten käsienpesusta, sanoo Merja Vinnikka.

Vinnikka kertoo kaipaavansa erityisesti matkustamista. Hän ei kuitenkaan aio suunnata ulkomaille lähiaikoina, vaikka rajoitukset poistuisivat.

– En uskalla matkustaa vuoteen tai kahteen. Sen jälkeen voin harkita uudestaan. Vaikka täällä olisi kaikki ok, voi muissa maissa olla huonompi tilanne.

"Tuskastuttavan hidasta"

Lappeenrantalaisen ravintolayrittäjä Juha Nallin mielestä rajoitukset ovat ravintola-alan näkökulmasta poistumassa tuskastuttavan hitaasti.

– Kaikki yrittäjät lähtevät varmasti mahdollisimman isolla vaihteella avamaan paikkoja. Tilanne on kuitenkin hankala. Pikkujouluja pitäisi jo myydä, mutta ei ole tietoa miten, Matkailu- ja ravintolapalvelualan etujärjestö MaRan Kaakkois-Suomen paikallisyhdistyksen puheenjohtajana toimiva Nalli huokaa.

Laivaravintola Prinsessa Armaadan yrittäjä Juha Nallin mukaan tulevaisuus näyttää vielä epävarmalta. "Amattitaitoisia ihmisiä on lähteyt paljon muille aloille, se aiheuttaa tulevaisuudessa ongelmia koko Suomessa. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Nallin mukaan matkailu-ja ravintola-alalla kriisi ei vielä ole läheskään ohi.

– Rajoitusten poistuttua alkaa pitkä toipuminen. Kaksi vuotta on ollut hirveän raskasta alalle, velkaa on paljon ja laskuja jonossa.

Nallin mukaan kaikista paras apu olisi, että ravintolat saataisiin nyt mahdollisimman nopeasti auki.