Syyrian kurdialueen hallinto karkotti kolme Isis-naista Ruotsiin – kurdiviranomaiset pitävät heitä turvallisuusuhkana

Kurdiviranomaiset epäilevät, että ainakin yksi naisista on yrittänyt rekrytoida Ruotsissa ihmisiä mukaan Isisin toimintaan. Ruotsin poliisin on määrä tutkia, ovatko naiset syyllistyneet sotarikoksiin.

Isis-taistelijan epäilty vaimo oli kävelyllä poikansa kanssa Rojin leirillä Koillis-Syyriassa 30. maaliskuuta 2019. Arkistokuva. Kuva: EPA-EFE/AHMED MARDNLI

Ruotsiin on tänään saapumassa kolme terroristijärjestö Isisiin kytköksissä olevaa ruotsalaisnaista ja heidän kuusi lastaan, kertoo Ruotsin yleisradio SVT (siirryt toiseen palveluun).

He ovat olleet kaksi ja puoli vuotta vankeina kurdiviranomaisten hallinnoimalla Rojin leirillä Koillis-Syyriassa. Heidät lennätetään Turkin kautta Ruotsiin.

SVT:n mukaan kurdihallinto päätti karkottaa naiset, koska he eivät onnistuneet keräämään riittävästi todisteita naisten asettamiseksi syytteeseen. Kurdiviranomaiset haluavat, että Ruotsi jatkaa naisten toimien tutkintaa.

Kurdiviranomaiset epäilevät, että ainakin yksi naisista on yrittänyt rekrytoida Ruotsissa ihmisiä mukaan Isisin toimintaan.

Kurdit pitävät naisia mahdollisesti vaarallisina

Kurdihallinto arvioi, että naiset aiheuttavat turvallisuusuhkan. Heille on asetettu elinikäinen porttikielto Syyrian autonomiselle kurdialueelle.

SVT:n mukaan Tukholman lentokentällä naisia on vastassa sosiaalihuolto, maahanmuuttoviranomaiset ja poliisi.

Poliisin on määrä tutkia, ovatko naiset syyllistyneet sotarikoksiin.

Kurdialueella on SVT:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) yhä 18 Ruotsista tullutta naista ja heidän 26 lastaan. Se on toistaiseksi epäselvää, kuinka moni naisista aiotaan karkottaa Ruotsiin.

Ruotsi on auttanut seitsemän orpolapsen kotiinpalaamisessa vuonna 2019, mutta Ruotsi ei ole aktiivisesti hakenut äitejä ja lapsia leireiltä pois.

Ruotsiin on palannut äitejä ja lapsia, mutta nämä ovat karanneet leiriltä ja Turkin ja Syyrian viranomaiset ovat karkottaneet heidät maasta.

Lue lisää: