Jatkossa yhä vähemmän tekstiilijätettä poltetaan sekajätteen mukana, sillä EU:n direktiivi velvoittaa kaikki jäsenmaat aloittamaan tekstiilijätteen erilliskeräyksen vuoteen 2025 mennessä.
– Sen sijaan, että jätettä poltettaisiin, niin ensisijaisesti pitäisi pystyä hyödyntämään jäte materiaalina. Eli saamaan esimerkiksi kierrätettyä, uutta kuitua markkinoille, sanoo Kiertokapulan kuntapalvelukoordinaattori Sasmo Kangassalo.
Kiertokapula (siirryt toiseen palveluun) osallistuu tänä syksynä hankkeeseen, jossa Suomen kuntien jätehuoltoyhtiöt rakentavat yhdessä poistotekstiilien valtakunnallista keräysverkostoa.
Lokakuun loppuun asti kestävässä kokeilussa (siirryt toiseen palveluun) kerätään kokemuksia tekstiilijätteen keräämisestä. Hämeenlinnassa keräyspaikkoja on kaksi, Karanojan jätteenkäsittelyalueella sekä Luotsin Kierrätysmyymälässä.
Lokakuun jälkeen vastaanottoon tulee katkos molemmissa keräyspisteissä, koska Luotsin toimipaikka muuttuu. Keräyksen on kuitenkin tarkoitus laajentua koko Kiertokapulan toimialueelle sitä mukaa, kun yhteistyökumppaneita löytyy.
Keräykseen saa laittaa vain puhtaita ja kuivia tekstiilejä
Kangassalokertoo, että kaupunkilaiset ovat noudattaneet tunnollisesti lajitteluohjeita ja mukaan on tullut pääsääntöisesti oikeanlaista materiaalia. Esimerkiksi alusvaatteita, sukkia tai mattoja keräykseen ei saa laittaa.
Kangassalo muistuttaa, että poistotekstiilien keräykseen tulee laittaa vain puhtaat, kuivat, käyttökelvottomat vaatteet sekä kodin tekstiilit. Ne on pakattava pakata muovipusseihin tai -säkkeihin likaantumisen ja kastumisen ehkäisemiseksi. Keräykseen ei saa laittaa esimerkiksi alusvaatteita, mattoja, tyynyjä, peittoja tai kenkiä.
Hämeenlinnassa kerätty tekstiilijäte kuljetetaan Lounais-Suomen Jätehuollolle käsiteltäväksi Turun seudulle. Osa kerätystä poistotekstiilistä päätyy uudelleenkäyttöön, esimerkiksi pienyritysten uusien tuotteiden materiaaliksi. Mekaaniseen käsittelyyn soveltuva tekstiili jalostetaan tekstiiliteollisuuteen kierrätyskuiduksi käsittelylinjastolla Paimiossa.