Hyppää sisältöön

Kohtalokas katse, mustaa pitsiä ja avannepussi – valokuvaprojekti panee miettimään vammaisiin kohdistuvia ennakkoluuloja

Rajaton naiseus- projektin kuvat nostavat esiin naisia, jotka jäävät liian usein huomaamatta. Liian usein huomio kohdistuu ihmisen sijaan tämän vammaan tai sairauteen.

Nainen poseeraa alusvaatteissa
Valokuvaaja Anu Hedborg pyrkii vangitsemaan kuviinsa valoa ja jokaisesta löytyvää kauneutta. Rajaton naiseus -näyttelyn kuvat haastavat katsojaa pohtimaan omaa suhtautumistaan kohtaamiinsa ihmisiin. Video: Elina Rantalainen

Kuvassa ratsastaja pitelee suitsista uljasta ratsuaan, vieressä seisoo tippateline happinaamareineen. Yhtä luonnollisesti yhteen voivat kuulua tyllihelmat, upeat sääret ja pyörätuoli.

Anu Hedborgin ja Johanna Sillanpään valokuvaprojekti Rajaton naiseus (siirryt toiseen palveluun) panee katsojan miettimään vammaisiin kohdistuvia ennakkoluulojaan. Kun kohtaa pyörätuolia käyttävän ihmisen, voisiko huomio kiinnittyä tuolin sijasta johonkin muuhun?

– Kaikilla meillä on arpia, sisäisiä tai ulkoisia. Kaikki vammat eivät välttämättä näy päälle päin, mutta tässä projektissa halusimme tuoda ne esiin apuvälineiden kautta, Hedborg kertoo.

Johtajatamma ei näytä kipua

Yksi projektin malleista on 40-vuotias Taru Turkulainen. Hän sairastaa parantumatonta sidekudossairautta EDS:ää (siirryt toiseen palveluun), kuten muutkin kuvauksiin osallistuneet naiset.

Vaikka tauti on kohdellut Turkulaisen kehoa varsin kovakouraisesti, se on myös pelastanut tämän hengen. Turkulainen joutui kahdeksan vuotta sitten ratsastusonnettomuuteen.

Hevoset ovat Taru Turkulaiselle kuin kehon jatke. Ratsastaminen lievittää kipuja ja hoitaa mieltä. Kuva: Anu Hedborg

– Hevosellani ei ollut kaikki kunnossa. Mutta koska se oli johtajatamma, se ei näyttänyt kipuaan. Kunnes se sai jonkinlaisen kipupiikin, Turunen kertaa hänelle kerrotun perusteella.

Itse hän ei muista onnettomuutta. Terveen ihmisen niska olisi katkennut, mutta sairauden vuoksi Turkulaisen niska jousti.

– Sain vaikean aivovamman, mutta saan olla vielä täällä.

Turkulainen on päättänyt tammansa tavoin olla näyttämättä kipuaan.

– Jos jäisin vellomaan kipuihini, se olisi loputon suo. Totta on, että kivut ovat epäinhimillisiä, mutta niille ei voi mitään. Ne on vaan kestettävä, jotta voi elää elämäänsä.

"Olen muutakin kuin alati sairas ihminen"

Myös 44-vuotias Suski Mattila pyrkii elämään mahdollisimman täyttä elämää halvaannuttavista kivuistaan huolimatta. Hän on virallisesti sairauseläkkeellä, mutta pyörittää pienimuotoista yritystoimintaa ja valmistaa koruja voimiensa sallimissa rajoissa.

Suski Mattila on aina pitänyt laittautumisesta, korkeista koroista ja näyttävistä vaatteista. Kuva: Anu Hedborg

– Koruja tekemällä pidän yllä hienomotoriikkaa. Samalla pidän päätäni kunnossa. Haluan työtä tekemällä olla osa yhteiskuntaa, en ainoastaan se alati sairas ihminen.

Hän toivoisi, että kaikki näkisivät hänet ihmisenä muiden joukossa, vaikka pyörätuoli ja muut apuvälineet paljastavat jotakin hänen terveydentilastaan.

Parantumatonta sidekudossairautta sairastava Suski Mattila kertoo, mitä kävi läpi ennen kuin istui pyörätuoliin.

Joskus tuntemattomat tuntuvat uskovan, että pyörätuolin käyttö vaikuttaa myös älykkyyteen.

– Kerran ihastelin messuilla yhtä käsilaukkua. Kun pyysin, että saisin katsoa sitä tarkemmin, se ojennettiin miehelleni minun ylitseni, Mattila huokaa.

Apuvälineet voivat olla osa ketä tahansa

Hedborg ja Sillanpää ovat kuvanneet naisia ja naiseutta yhteisissä projekteissaan jo pidemmän aikaa. Idea apuvälineiden mukaan ottamiseen lähti muhimaan Hedborgin pohtiessa, miten hän itse osaisi suhtautua, jos joutuisi pyörätuoliin.

Hedborgin puoliso käyttää pyörätuolia. Tuoliin kohdistuvat katseet ovat tulleet tutuiksi.

– Haluamme kuvillamme näyttää, että apuvälineet voivat olla osa ketä tahansa, mutta niiden ei pitäisi määrittää ihmistä.

Tämän viestin myös Taru Turkulainen haluaisi välittää. Hän kokee, että pyörätuolia tai muita apuvälineitä käyttävät niputetaan liian usein yhteen.

– Minullekin on tarjottu jotakin vanhuksille tarkoitettuja palveluita, koska olen pyörätuolissa.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 08.09.2021 klo 23.55 asti.