Hyppää sisältöön

THL:n seuranta: Vanhusten hoivayksiköiden henkilöstömäärissä alimitoitusta myös Kanta-Hämeessä

Kanta-Hämeessä yhdeksän vanhusten ympärivuorokautisen hoivan yksikköä ei täyttänyt THL:n kevään seurannassa vaatimuksia henkilöstömitoituksesta. Koko maassa mitoituksen alittaneiden yksiköiden määrä lisääntyi neljä prosenttiyksikköä marraskuusta.

Huhtikuun alusta vuonna 2023 henkilösömitoitus vanhusten ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä nousee 0,7 työntekijään asiakasta kohden. Kuvituskuva. Kuva: Eleni Paspatis / Yle

THL:n tuoreen Vanhuspalvelujen tila -tiedonkeruun mukaan joka kymmenes vanhusten ympärivuorokautisen hoidon yksiköistä ei yltänyt lakisääteiseen henkilöstömitoitukseen.

Kaikkiaan vanhusten ympärivuorokautisen hoidon henkilöstömäärä on kasvanut hieman marraskuusta 2020. Kasvu on kohdentunut hoitotyötä avustavaan henkilöstöön. Vanhuspalveluissa lähi- ja sairaanhoitajien määrä ei ole sen sijaan toistaiseksi noussut.

Tämä ennakoi vaikeuksia saavuttaa vuonna 2023 häämöttävää 0,7 työntekijän mitoitustavoitetta.

Lue lisää:Vaatimukset kiristyvät, mutta hoitajien määrä hoivakodeissa ei nouse samaan tahtiin – Asiantuntija: "Hoitajien puute on todellinen ongelma”

Kanta-Hämeen selvityksessä mukana yli 70 kantahämäläistä yksikköä

Kanta-Hämeessä yhdeksän vanhusten ympärivuorokautisen hoivan yksikköä ei täyttänyt toukokuussa nykyistä lain vaatimaa henkilöstömitoitusta, joka on nyt vähintään 0,55 työntekijää asiakasta kohden.

THL:n selvityksen perusteella toukokuussa heikoin henkilöstömäärä oli Tammelassa toimivan Ruisluodon palvelukeskuksen Hoiva 2 -yksikössä. Vielä viime marraskuun selvityksessä yksikkö täytti silloisen vaatimuksen (0,5 työntekijää).

Kuntakohtaiset tiedot löytyvät täältä (siirryt toiseen palveluun).

Tuorein selvitys tehtiin toukokuussa 2021 kolmen viikon aikana. Koko maassa mitoituksen alittaneiden yksiköiden määrä lisääntyi neljä prosenttiyksikköä marraskuusta. Taustalla ovat THL:n selvityksen mukaan usein rekrytointiongelmat.

Kanta-Hämeestä selvityksessä oli mukana yli 70 hoivayksikköä. Ensi vuoden alusta henkilöstömitoitus nousee 0,6 työntekijään asiakasta kohden. Huhtikuussa 2023 vähimmäismitoitus nostetaan 0,7 työntekijään asiakasta kohden.