"Niitä on käsittämätön määrä" – Pohjois-Karjalan karhukanta on oletettua suurempi

Karhukanta on voitu arvioida alakanttiin jo useamman vuoden ajan. Karhukannan kooksi oli Pohjois-Karjalassa arvioitu noin 600 yli vuoden ikäistä yksilöä. Ennätysjahti on lopuillaan, ja silti karhuja on metsässä edelleen paljon.

Tämänvuotisen karhunmetsästyksen yli 200 luvasta on kolmen viikon metsästyksen jälkeen jäljellä kolmisenkymmentä. Kuva: Sari Ursin / Yle

Pohjois-Karjalan karhukanta on suurempi kuin ennen ennätysjahtia oletettiin. Karhukannan kooksi oli arvioitu noin 600 yli vuoden ikäistä yksilöä.

Tämänvuotisen jahdin kalkkiviivojen häämöttäessä metsissä on kuitenkin karhuja edelleen paljon, sanoo jahdin koordinaattori Matti Törrönen.

– Karhuja on nyt todella paljon. Niitä on ihan käsittämätön määrä. Yllätyksenä tuli minullekin, vaikka aika hyvin kartalla olen tilanteesta ollut.

Vielä on Törrösen mukaan aikaista sanoa, tekeekö tämän vuoden jahti kantaan merkittävää leikkausta – hänen tämänhetkisen näkemyksensä mukaan ei. Pentuja on tällä hetkellä tiedossa pelkästään Lieksan alueella kolmisenkymmentä, ja siinä tuskin on kaikki.

– Siitä kaikki osaavat laskea, että hirveästi ei kanta leikkaudu, jos ollenkaan, Törrönen toteaa.

Näyttääkin siltä, että kanta on arvioitu alakanttiin jo useamman vuoden ajalta. Syytä Törrönen ei osaa arvioida.

– Kyllä tämä isompi jahti olisi pitänyt tehdä jo pari, kolme vuotta sitten.

Ennätysjahti näyttää loppuvan ennätysajassa. Karhunmetsästys alkoi kolme viikkoa sitten, ja reilusta 200 luvasta on käyttämättä enää kolmisenkymmentä. Kaadettu oli maanantaiaamuun 6. syyskuuta mennessä 175 karhua.

Törrönen uskoo, että valtaosta lopuistakin luvista tulee käytetyksi loppuviikon aikana. Yksittäisiä lupia voi toki jäädä vielä myöhemmällekin syyskuulle.

Uutista muokattu 7.9. klo 10.10: Lisätty tarkennus pentuhavaintojen alueesta.

Lue lisää