1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Brittitutkimus: Noin kolmasosa koronan sairastaneista teineistä kärsii pitkistä oireista

Kyseessä on yksi suurimmista alaikäisten koronavirustaudin pitkien oireiden kartoittamisessa Euroopassa. Sen mukaan noin yksi kolmesta koronavirustartunnan saaneesta nuoresta kärsii kolmesta tai useammasta oireesta viikkokausia.

Englannissa tehdyn tutkimuksen mukaan koronavirustartunnan saaneista nuorista noin kolmasosa kärsii pitkistä oireista. Kuva: AOP

Englannissa tehdyn tutkimuksen mukaan vajaat yksi kolmesta koronavirustartunnan saaneesta nuoresta kärsii taudin oireista kuukausia positiivisen testituloksen jälkeen.

Kyseessä on yksi suurimmista tutkimuksista alaikäisten koronavirustaudin pitkien oireiden osalta.

University College Londonin ja Englannin kansanterveystieteenlaitoksen tutkimuksesta ilmenee (siirryt toiseen palveluun), että koronatestissä positiivisen tuloksen saaneista 11–17-vuotiaista vähän yli 30 prosenttia kärsii kolmesta tai useammasta oireesta vielä 15 viikon kuluttua.

Negatiivisen testituloksen saaneista samanikäisistä 6,2 prosenttia kertoi kärsivänsä kolmesta tai useammasta oireesta, jotka on yhdistetty pitkän koronan oireisiin.

Mainittuja oireita olivat muun muassa epätavallinen väsymys, päänsärky, kurkkukipu, kuumeilu sekä haju- ja makuaistin muutokset.

Tutkimuksessa käytiin läpi yli 3 000 koronapositiivisen englantilaisnuoren oireita verrattuna lähes 4 000 koronatestissä negatiivisen tuloksen saaneeseen 11–17-vuotiaaseen. Testit oli tehty tammi–maaliskuun aikana. Tutkimus suoritettiin kyselytutkimusten vastauksia analysoimalla.

Kolmen kuukauden jälkeen testituloksesta 66,5 prosentilla koronapositiivisista oli jokin oire ja reilulla 50 prosentilla koronanegatiivista oli jokin oire.

Tutkijoiden mukaan löydökset antaisivat viitteitä siihen, että jopa 32 000 englantilaisteiniä saattaisi kärsiä taudin pitkistä oireista. Määrä on kuitenkin pienempi kuin ennakkoon oli arvioitu.

– Kaiken kaikkiaan, tiedot ovat parempia kuin mitä olisimme arvanneet joulukuussa, sanoi professori Terece Stephenson University College Londonista uutistoimisto Reutersille.

Tutkimus on vielä esitarkastusvaiheessa eikä sitä ole toistaiseksi vertaisarvioitu.