1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Keski-Pohjanmaa

Pohjalaismaakunnissa vanhusten hoitopaikoissa on pääosin riittävästi hoitajia

Lakisääteinen henkilöstömitoitus toteutuu pääosin pohjalaisissa hoivakodeissa. Puutteita on joissakin kaupunkien ylläpitämissä palveluyksiköissä. Tulevina vuosina vaatimukset tiukkenevat entisestään.

Suomessa lisätään lähi- ja sairaanhoitajien määrää vanhusten hoivalaitoksissa. Kuva: Eleni Paspatis / Yle

THL:n selvityksen mukaan hoitajamitoitus on pääasiassa kunnossa vanhusten hoivayksiköissä Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla. Vuoden 2021 alusta vanhusta kohden on pitänyt olla 0,55 työntekijää.

Pohjanmaalla vanhuksille ei ole riittävästi hoitajia Kristiinankaupungin Åldersro servicecenterissä eikä Pietarsaaren palvelukoti Rauhalassa. Etelä-Pohjanmaalla lakisäteinen mitoitus ei toteudu palvelukoti Jokilinnun yksiköissä Lapualla eikä Koivusaaren palveluasumisyksiköissä Peräseinäjoella. Keski-Pohjanmaalla Kokkolan Leporannassa on liian vähän väkeä.

Soiten palvelualuejohtaja Minna Mäkitalo-Rauman mukaan THL:n Leporantaa koskevissa laskelmissa on otettu huomioon vain yksittäinen tiimi sen sijaan, että olisi huomioitu kaikki neljä. Hoitohenkilökunta liikkuu koko yksikössä, jolloin yhden tiimin ollessa vajaa, apua saadaan toisesta tiimistä. Näin ollen Leporannan hoitajamitoitus on Mäkitalo-Rauman mukaan 0,63 eikä 0.54.

THL:n selvityksen mukaan Suomessa joka kymmenes vanhuksia hoitava yksikkö ei ole pystynyt palkkaamaan lain vaatimaa määrää henkilökuntaa.

Lähivuosina lähi- ja sairaanhoitajamitoitukset hoitokodeissa tiukkenevat entisestään. Ensi vuoden alusta yhtä asukasta kohden pitää olla 0,6 työntekijää ja vuoden 2023 huhtikuusta alkaen 0,7 työntekijää.

Juttua on täydennetty 9.9. Minna Mäkitalo-Rauman Leporantaa koskevilla kommenteilla.