USA:n oikeusministeriö lupaa suojella Texasin aborttiklinikoita

Texasissa tuli viime viikolla voimaan laki, joka kieltää lähes kaikki abortit kuudennen raskausviikon jälkeen.

Abortin vastustajia korkeimman oikeuden edustalla Yhdysvalloissa kesäkuussa 2020. Kuva: EPA/JIM LO SCALZO

Yhdysvalloissa maan oikeusministeriö lupaa suojella Texasin aborttiklinikoiden toimintaa.

Oikeusministeriön mukaan se pyrkii varmistamaan liittovaltion kautta, että osavaltiossa toimivat aborttiklinikat saavat tukea. Oikeusministeri Merrick Garlandin mukaan ministeriö ei aio hyväksyä esimerkiksi väkivaltaa tai klinikoihin kohdistuvaa uhkailua.

Presidentti Joe Bidenin hallinto on luvannut myös etsiä keinoja torpata Texasin uusi aborttilaki. Yhdysvaltain korkein oikeus hylkäsi aiemmin kansalaisoikeusjärjestöjen vetoomuksen aborttilain jäädyttämisestä, mitä Biden kritisoi voimakkaasti.

Texasissa tuli viime viikolla voimaan laki, joka kieltää lähes kaikki abortit kuudennen raskausviikon jälkeen.

Abortti ei ole sallittu edes silloin, jos raskaus on saanut alkunsa insestin tai raiskauksen seurauksena. Ainoa poikkeus on raskauden naiselle aiheuttama terveysriski.

Lue lisää:

Kuuntele myös Takaisin Pasilaan -podcast: Texas tarjoaa kymppitonnin sille, joka ilmiantaa aborttiin auttavia – näin laki toimii.

USA:n Texasissa säädettiin aborttilaki, jonka mukaan abortti pitää tehdä jo viimeistään kuudennella raskausviikolla. Kansalaisia kannustetaan 10 000 dollarin palkkion turvin ilmiantamaan ihmisiä, jotka auttavat saamaan abortin aikarajan jälkeen. Miten ihmeessä moinen laki syntyi, onko abortti lain puitteissa oikeasti edes mahdollista, ja millainen poliittinen taistelu USA:ssa alkaa? Toimittaja Päivi Kerola kertoo, miten osavaltion konservatiivit onnistuivat luomaan abortit lähes kokonaan kieltävän lain.