1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pogostantauti

Nilakan alueella havaittu hyttysten levittämää pogostantautia

Pogostantautia on liikkeellä erityisesti loppukesästä ja alkusyksystä. Oireina ovat punapilkkuinen ihottuma ja suurten nivelten kivut.

Pogostantautia levittävät hyttyset. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Nilakan alueella on havaittu pogostantautia eli nivelrokkoa. Terveydenhuollon liikelaitos Kysteri sekä Keiteleen ja Pielaveden kunnat kertovat, että alueella on havaittu useita pogostantautitapauksia.

Pogostantauti on erityisesti loppukesästä ja alkusyksystä esiintyvä virusinfektio, jota levittävät hyttyset. Taudin aiheuttavaa virusta kantavat metsäkanalinnut, jotka eivät yleensä sairastu viruksesta.

Taudinkuvaan kuuluvat laaja punapilkkuinen ihottuma ja suurten nivelten kivut. Lieväoireisen taudin voi sairastaa kotona hakeutumatta lääkäriin eikä taudin varmistaminen verikokeilla ole tarpeellista. Tautiin ei ole parantavaa hoitoa. Oireita voi lievittää tulehduskipulääkkeillä.

Pogostantautia esiintyy laajalti Suomessa, eniten Itä- ja Keski-Suomessa. Sairastuneista valtaosa on työikäisiä ja usein yli 50-vuotiaita. Tauti on harvinainen lapsilla ja yli 75-vuotiailla. Pogostantaudin voi sairastaa vain kerran, koska sen sairastaminen antaa elinikäisen suojan.

Lisää Pohjois-Savon uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.