Hyppää sisältöön

Sisustusinto vuotaa rappukäytäviin – palotarkastaja moittii kynnysmattoja ja kirppistavaroiden noutopisteitä

Ankeita porraskäytäviä halutaan sisustaa viihtyisämmäksi. Pääosin se on kuitenkin kiellettyä, jotta kulkureitit olisivat vapaita ja jottei kerry palokuormaa eli palavia materiaaleja.

Kranssi on perinteisimpiä ovikoristeita. Sellainen saa olla, kunhan kranssi ei ole suuri. Tarkkaa määritelmää sallitusta koosta ei ole. Kuva: Mari Siltanen / Yle

Verhojen vaihtaminen ei riitä enää sisustamiseksi. Korona-aika on pakottanut tuijottamaan kotinurkkia ja ne kaipaavat kohennusta. Kerrostaloasunnonkin ulko-oveen pieni taulu, ehkä kynnysmatto toivottamaan tervetulleeksi. Kauneus on katsojan silmissä, mutta palotarkastaja näkee lähinnä riskin.

Sakari Hannonen ei isännöi kuvan ilmoituksen taloyhtiötä. Kuva: Mari Siltanen / Yle

Isännöitsijä Sakari Hannonen Tampereen isännöintipalvelusta on saanut palotarkastuksissa kuulla, kuinka kukkaruukut, matot ja erilaiset tavarat lastenvaunuista kirppispisteisiin pitäisi siivota eri taloyhtiöiden käytäviltä.

– Korona-ajan ilmiö on, että yksi asukas alkoi pitää kontaktittoman noudon pistettä porraskäytävässä. Hän myi siis netissä tavaraa ja jätti ne noudettavaksi käytävälle, kertoo Hannonen.

Johtava palotarkastaja Aleksi Mertsalmi Pirkanmaan pelastuslaitokselta on nähnyt nettikirppiksillä saman ilmiön. Tilanne on ymmärrettävä, mutta ongelma. Mertsalmen mukaan isojakin tavaroita saatetaan jättää noudettavaksi, vaikka juuri ne ovat paloturvallisuuden kannalta myös suuri riski.

Käytävän pitää olla turvallinen kulkea myös hätätilanteessa

Miksi tavarat ovat riski? Siksi, että voivat palaa? Kyllä ja ei. Pääsyy löytyy suoraan pelastuslain toisen luvun kymmenennestä pykälästä.

Rakennuksen omistajan ja haltijan sekä toiminnanharjoittajan on osaltaan huolehdittava siitä, että uloskäytävät ja kulkureitit niille pidetään kulkukelpoisina ja esteettöminä ja muutenkin sellaisessa kunnossa, että niitä voidaan käyttää turvallisesti ja tehokkaasti.

Turvallinen kulkeminen on avainasemassa. Johtava palotarkastaja Aleksi Mertsalmi antaa esimerkin kynnysmatosta.

– Jos tulee kiiretilanne poistua, pieni matto voi kiilautua oven väliin ja estää sen aukeamisen kunnolla. Joku voi sitä myös ilkivaltaisesti väännellä ja käännellä.

Asukas näkee käytävällä kauniisti punaisena hehkuvan pelargonian ruukussaan. Palotarkastaja joutuu työssään katsomaan käytävää pahimman tilanteen kautta.

Kuvitellaan siis tulipalo omaan kotiin ja on pakko lähteä pois. Sähköt ovat poikki koko talosta, eivätkä käytävää valaise kuin katulamput ohuen savuverhon takaa. Et näe käytävälle kellahtanutta naapurin kukkaruukkua, kun yskien yrität päästä rappusiin. Kompastut ja lyöt pääsi.

Jospa sen kukan panisikin kotiin ikkunalaudalle.

Ihan kaikki ei ole kiellettyä

Porraskäytävän sisustaminen ei sinänsä ole Mertsalmen havaintojen mukaan lisääntynyt. Pöytien, tuolien ja muiden tavaroiden asettelu pikemminkin vaan jatkuu tavaroiden poistattamisista huolimatta. Kauneuden kaipuu ei käskien hellitä.

– Pieni ovikoriste on mahdollista olla, ei tosin kovin isokaan kranssi. Tästä ei taida olla tarkkaa tulkintaa, mutta itse en ainakaan ole määrännyt niitä poistettavaksi, Mertsalmi määrittelee.

Postikorttikin on riittävän pieni koriste. Kuva: Mari Siltanen / Yle

Pienten ovikoristeiden olemassaoloa helpottaa Mertsalmen mukaan sekin, että kerrostalojen ulko-ovet ovat lukossa. Tihutöitä harrastavat eivät pääse sytyttelemään tavaroita. Lattialle ei silti saa laittaa mitään.

Tosin joskus palotarkastajatkin joustavat.

– Jos taloyhtiössä asuu paljon vanhempia ihmisiä ja ulko-oven luona on reilusti tilaa, on annettu laittaa metallinen tuoli. Voi siinä vaikka taksia odotella.

Millaisia kokemuksia sinulla on rappukäytävien siisteydestä? Keskustelu on auki 8.9. klo 23 asti.