1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tuulienergia

Tuulivoimaselvitys löi naulan arkkuun Kaakkois-Suomen haaveille tuulivoimaloista – alueella ei raporttia niellä: "Työ on jätetty täysin kesken"

Uusien tuulivoimaloiden rakentaminen Kaakkois-Suomeen on käytännössä pysähtynyt. Syynä ovat häiriöt Puolustusvoimien tutkavalvonnalle. Lappeenrannan kaupunki haluaa, että uusien tutkien hankintaan käytetään EU:n elvytysrahaa.

Tuulivoimaselvitys torppasi Kaakkois-Suomen tuulivoimahaaveet – alueella ei raporttia niellä: "Työ on jätetty täysin kesken"
Tuulivoimaselvitys torppasi Kaakkois-Suomen tuulivoimahaaveet – alueella ei raporttia niellä: "Työ on jätetty täysin kesken"

Tuulivoimaa rakennetaan nyt kovaa tahtia eri puolille Suomea. Maakuntiin on vyörymässä lähivuosina miljardien eurojen investointeja tuulivoimapuistoihin.

Tulevaisuudessa kunnat pääsevät myös nauttimaan tuulivoimaloiden kiinteistöverotuloista.

Lue lisää: Tuulivoimayhtiöt vyöryttävät miljardi-investoinnit maakuntiin lähivuosina – Itä-Suomi jäämässä pois jättipotin jaosta

Kaakkois-Suomi on kuitenkin jäämässä nuolemaan näppejään. Tuulivoimarakentaminen alueella on ollut käytännössä pysähdyksissä jo useamman vuoden ajan. Viimeiset tuulivoimalat valmistuivat alueelle 5-7 vuotta sitten.

Pääsyy rakentamisen loppumiseen on se, että Puolustusvoimat myöntää nihkeästi uusia lupia tuulivoimaloille kaakkoon ja Suomenlahdelle, koska ne häiritsevät puolustusvoimien aluevalvontatutkia.

Tuulivoimalat häiritsevät Puolustusvoimien tutkavalvontaa. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Selvityksestä odotettiin ratkaisua asiaan

Kaakkois-Suomessa odotettiin hartaasti, että valtioneuvoston tilaama selvitys (siirryt toiseen palveluun) asiasta toisi ratkaisun tilanteeseen. Kesällä julkaistu tuulivoimarakentamisen edistämistä käsittelevä raportti ei kuitenkaan muuttanut tilannetta.

– Tämä raportti ei kyllä tyydytä lainkaan Lappeenrannan kaupungin ja Etelä-Karjalan toimijoiden näkökulmia, Lappeenrannan kaupungin kehitysjohtaja Markku Heinonen sanoo.

Samoilla linjoilla on myös Haminan Energian toimitusjohtaja Markku Tommiska.

– Toivoimme, että raportti olisi ollut ratkaisuhakuisempi. Nythän se ei juuri antanut toivoa, että tänne voidaan tuulivoimaa vielä rakentaa, hän sanoo.

Raportissa todetaan, että Kaakkois-Suomeen ja Suomenlahden merialueelle ei ole löytynyt uusia ratkaisuja tuulivoimarakentamisen mahdollistamiseksi.

Lue lisää: Valtio yritti löytää ratkaisuja tuulivoiman rakentamisen ongelmiin Kaakkois-Suomessa, ei onnistunut – energiayhtiö: "Hukattu potentiaali"

Miksi tutkaverkon kehittämistä ei tutkittu?

Lappeenrannan kehityspäällikkö Markku Heinonen hämmästelee, miksei raportissa selvitetty tarkemmin Puolustusvoimien tutkaverkon kehittämistä siten, että tuulivoimarakentaminen Kaakkois-Suomeen olisi mahdollista.

Samalla raportissa kuitenkin todetaan, että “uusien tutkien lisääminen valvontajärjestelmään on keino, jolla valvonta voitaisiin ulottaa alueille, joilla tuulivoimalat heikentävät muiden tutkien havaintokykyä.”

Asian vahvistaa myös selvitysryhmän toimintaan osallistunut VTT:n erikoistutkija Arto Hujanen.

– Periaatteessa tutkia lisäämällä tuulivoimaloiden niille aiheuttamia varjostusvaikutuksia voidaan pienentää, Hujanen sanoo.

VTT:n tutkija Arto Hujasen mukaan tuulivoimaloiden aiheuttamia häiriöitä tutkille voidaan periaatteessa vähentää uusilla tutkilla. Tämä on kuitenkin vain teoreettinen mahdollisuus. Kuva: Dani Branthin / Yle

Hän kuitenkin korostaa, että näin on vain teoriassa. Käytännön tasolla on vaikea tietää, voiko tuulivoimarakentamista helpottaa, koska tiedot puolustusvoimien aluevalvontajärjestelmästä ovat salaisia.

Puolustusministeriö: Teknologista ratkaisua ei ole

Puolustusministeriön mukaan uusien tutkien lisääminen aluevalvontajärjestelmään ei ratkaise tuulivoimaongelmaa, koska teknologista ratkaisua asiaan ei yksinkertaisesti ole.

– Sitä ratkaisua ei ole olemassa. Vaikka olisikin, niin rahaa ei ole olemassa, puolustusministeriön neuvotteleva virkamies Anu Sallinen sanoo.

Hän huomauttaa, että Puolustusvoimilla on jo muutenkin meneillään erittäin kalliita hankintoja.

– On vaikea uskoa, että Puolustusvoimille haluttaisiin tässä tilanteessa antaa lisärahoitusta.

Lappeenrannan kaupungin kehityspäällikkö Markku Heinonen uskoo, että rahaa aluevalvontajärjestelmän muutoksiin olisi löydettävissä. Hän onkin pettynyt siihen, että asiaa ei tutkittu tarkemmin valtioneuvoston selvityksessä eikä muutoksille annettu selkeää hintalappua.

– Tuulivoimaongelman ratkaisemiseen voitaisiin käyttää EU:n elpymisrahoitusta, mutta tässä raportissa työ on jätetty täysin kesken. Aikaisemmin ympäristöministeriön kestävän elvytyksen työryhmän raportissa hinta-arvio oli noin 200 miljoonaa euroa, Heinonen sanoo.

Kompensaatioalueita ei voida enää perustaa

Aluevalvontajärjestelmän muuttaminen on puolustusministeriön mukaan vaikeaa, koska nykyisille tutkapaikoille ja muille mittauspisteille on vaikea löytää yhtä hyviä paikkoja muualta. Tämän lisäksi muutokset yhdellä alueella vaikuttavat tilanteeseen toisella alueella.

Tämän vuoksi esimerkiksi Perämerelle luodun niin sanotun kompensaatioalueen perustaminen muualle Suomeen ei ole enää lähtökohtaisesti mahdollista. Kompensaatioalueella tarkoitetaan aluetta, jossa tuulivoimarakentamisen vaikutukset aluevalvontaan on jo otettu huomioon niin, että erillistä lupaa tuulivoimarakentamiseen Puolustusvoimilta ei enää tarvita.

– Puolustusvoimat on jo myöntänyt niin paljon tuulivoimalupia eri puolille Suomea, että jos jonnekin perustettaisiin kompensaatioalue, niin muualta jouduttaisiin sitten lupia perumaan, puolustusministeriön neuvotteleva virkamies Anu Sallinen sanoo.

Hän vakuuttaa, että Puolustusvoimat etsii erilaisia ratkaisuja asiaan. Niistä ei kerrota julkisuuteen ennen kuin niiden soveltuvuus ja toimivuus on varmaa.