1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarajoitukset

Kaksi kertaa rokotettujen testaamista aiotaan vähentää pääkaupunkiseudulla – Koronaryhmä: lievissä oireissa ei enää tarvitsisi hakeutua testiin

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä esittää, että kaksi kertaa rokotettujen ei tarvitsisi enää käydä testattavana lieviä oireita saatuaan. Lopullisesti asiasta päättää Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri.

Koronatestausta Helsingin Messukeskuksessa heinäkuussa 2021. Kuva: Silja Viitala / Yle

Aamupäivällä koolla ollut pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä jatkaa rajoitusten purkamista. Samalla se linjasi, että koronatestaamisen periaatteita muutettaisiin.

Koordinaatioryhmä on tehnyt esityksen sairaanhoitopiirille, että kaksi rokotetta saaneiden ei tarvitsisi enää käydä koronatestissä oireita saatuaan. Muutamia poikkeuksia tästä olisi kuten hoitohenkilöstö. Lisäksi toisesta rokotuksesta on pitänyt kulua viikko.

Korontestaus ei koskisi myöskään niitä, jotka ovat sairastaneet varmennetun koronainfektion edeltävän kuuden kuukauden aikana ja saaneet yhden rokotteen.

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen uskoo, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri tekee päätöksen jo kuluvalla viikolla.

– Jos oireet ovat lievät, niin kaksi rokotetta saaneen ei tarvitsisi enää mennä koronatestiin, kuvaa Vantaan kaupunginjohtaja Viljanen nyt tehtyä esitystä.

Testaamisen muutoksilla pyritään helpottamaan taudinjäljityksen ruuhkaa. Muitakin muutoksia on jo mietitty.

Pääkaupunkiseudun kouluissa karanteeniin ja etäopetukseen voi joutua edelleen koko luokka. Viljasen mukaan jatkossa voisi olla järkevää, että vain koronaan sairastuneen koululaisen läheiset olisivat karanteenissa.

Lisäksi harrastustoiminnan rajoituksia lievennetään. Tästä päivästä lähtien harrastuksissa ei ole enää enimmäismäärää, kuinka moni saa osallistua.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän vahva suositus on silti edelleen, että ohjaajat ja yli 12-vuotiaat käyttävät sisätiloissa kasvomaskia. Maskia ei tarvitse käyttää liikuntasuoritusten aikana.

Vantaan kaupunginjohtaja arvostelee hallituksen uutta koronastrategiaa

Vantaan kaupunginjohtajan mukaan hallituksen hybridistrategian lähtökohtana on se, että se purkaa keskitetyn valtakunnallisen ohjauksen liki täysin. Hallitus siirtää päätöksentekovallan kunnille ja alueille.

– Hallituksen strategiasta puuttuu konkretia. Siinä ei ole linjauksia siitä, miten rajoituksia purettaisiin.

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljasen mukaan rajoitusten purkaminen jatkuu lähiviikkoina pääkaupunkiseudulla. Kuva: Nella Nuora / YLE

Ylen aamussa vieraillut HUSin ylilääkäri Asko Järvinen olisi toivonut myös selkeämpiä linjauksia eri toimijoiden työnjakoon sekä tarkempia askelmerkkejä esimerkiksi testaukseen.

Ritva Viljasen mukaan sekä koronatestauksessa että jäljityksessä olisi hyvä olla edelleen yhtenäiset valtakunnalliset menettelytavat.

Käytännössä tämä voi tarkoittaa sitä, että eri puolilla maata saatetaan purkaa rajoituksia eri tavoilla tai eri järjestyksessä.

– Ei ole ohjeita siitä, missä järjestyksessä rajoituksia pitäisi purkaa. Se voi olla asukkaille hämmentävää, jos rajan takana ovat voimassa eri rajoitukset.

Viljasen mukaan erilaiset käytännöt asettavat eri puolilla maata asuvat ihmiset eriarvoiseen asemaan.

Kaupunginjohtajan mukaan pääkaupunkiseudulla aiotaan jatkossakin toimia niin, että Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa on jatkossakin yhteneväiset rajoitukset.

Hallitus päätti eilen, että yhteiskuntaa aletaan avata ja kaikista rajoituksista luovutaan, kun noin 80 prosenttia yli 12-vuotiasta on saanut kaksi rokotetta. Viljasen mukaan siihen päästään Vantaalla arviolta lokakuun puolivälissä.

Rajoitusten purkaminen jatkuu lähiviikkoina pääkaupunkiseudulla. Viljasen mukaan maskien käyttö jatkuu kuitenkin toistaiseksi.

– Se on sellainen rajoitus, joka ei rajoita ihmisten elämää.

Voit keskustella koronarajoituksen purkamisesta keskiviikkoon kello 23:een asti.

Lue myös:

HUSin Järvinen arvostelee hallituksen uutta koronastrategiaa: "Varsinaista kompurointia oli, käytännön toimet jäivät tekemättä"

Hallituksen uusi koronastrategia tähtää Suomen avautumiseen pian – valtakunnalliset toimet loppuvat, alueiden rooli kasvaa