1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. päivähoito

Kiviniityn päiväkoti on jouduttu sulkemaan sisäilmaongelmien vuoksi Kokkolassa – jatkossa edessä korjaus tai purku

Lapset ja henkilöstö on kesän mittaan siirretty muihin hoitopaikkoihin. Päiväkodin sulkeminen vähentää tarjottavien hoitopaikkojen määrää entisestään.

Yli 40-vuotiaan Kiviniityn päiväkotirakennuksen korjaukset eivät poistaneet käyttäjien oireita. Arkistokuva Kuva: Risto Koskinen / Yle

Sisäilmaongelmista kärsinyt Kiviniityn päiväkoti on jouduttu sulkemaan Kokkolassa.

Lapset ja henkilökunta on siirretty muihin toimipisteisiin.

Tilojen tyhjentämisestä tehtiin päätös jo keväällä. Rakennuksessa olleet ovat jo pitempään raportoineet sisäilmaongelmista johtuvista oireista.

Rakennusteknisiä puutteita

Kiviniityn päiväkoti on rakennettu 1976. Sitä on peruskorjattu ja laajennettu 2006.

Kun rakennuksessa oleskelleet kertoivat sisäilmaoireistaan, Kiviniityn päiväkodin kiinteistössä tehtiin tutkimuksia ja selvityksiä.

Projekti-insinööri Eetu Pulkkinen summaa, että maaliskuussa 2020 tehdyissä tutkimuksissa ei ole havaittu laaja-alaisia kosteusongelmia tai aktiivisia kosteusvaurioita. Mitään tiettyä yhtä syytä ei oireilulle löytynyt.

Rakennuksen ilmatiiveydessä on kuitenkin todettu puutteita. Osa 1970-luvun rakennusratkaisuista on myös nykytietämyksen valossa huomattu riskialttiiksi. Esimerkiksi osassa tiloja väliseinärakenteet ulottuvat lattiapintoja syvemmälle.

– Kun rakenteiden ilmatiiveys on huono, sisäilmaan voi sekoittua esimerkiksi maaperästä tai mikrobivaurioisista riskirakenteista ilmaa. Käyttäjät olivat havainneet tietyissä tiloissa ongelmia, kertoo Pulkkinen.

Korjaustoimet eivät auttaneet

Kaupunki on 2020 kesällä korjannut havaittuja ongelmia eli tiivistänyt rakenteita ja ylipaineistanut ilmanvaihtoa. Myöhemmin tiloihin tuotiin myös ilmanpuhdistimia.

Toimenpiteistä huolimatta sisäilmaongelmista johtuva oireilu rakennuksessa olleilla jatkui. Kokkolan kaupungin kohdekohtainen sisäilmatyöryhmä teki päätöksen, että päiväkotitilojen käytöstä tulee luopua ainakin siihen asti, kunnes tilat korjataan.

Kokkolan kaupunki joutuu nyt pohtimaan kannattavinta ratkaisua: puretaanko 1976 valmistunut puinen rakennus, vai korjataanko se.

Kaupunkiympäristöjohtajan Nina Kujalan mukaan asiasta on valmistumassa syksyn mittaan selvitys. Työryhmä pohtii parhaillaan uuden varhaiskasvatusyksikön perustamista Kirkonmäelle ja samalla työryhmä tutkii myös Kiviniityn tilannetta.

Kaupunki on uudistamassa Kiviniityn alueen kaavoitusta (siirryt toiseen palveluun)niin, että uudisrakentaminen ja nykyistä suuremman päiväkotirakennuksen rakentaminen olisi mahdollista.

Päivähoitopaikat vähenivät

Varhaiskasvatustoimenjohtaja Kai Kytölaakso harmittelee, että kokonaisen päiväkodin sulkeminen tarkoittaa tarjottavien varhaiskasvatuspaikkojen vähentymistä. Päivähoidon tarve ei kuitenkaan ole vähentynyt, joten kaikille perheille ei nyt ole tarjolla heidän haluamaansa varhaiskasvatuspaikkaa, luonnehtii Kytölaakso.

Kiviniityssä on tähän asti järjestetty myös lauantai- ja iltahoitoa. Sitä tarjotaan nyt Kotimetsän päiväkodissa, joka on saanut lisätiloja samalla tontilla remontoidusta kiinteistöstä.

Kokkola yhdistää päiväkoteja tulevina vuosina – pienimpiä yksiköitä suljetaan ja hoitopaikkoja vähennetään