1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vanhemmuus

"Säkenöivät mutsit" taltuttivat yksinäisyyden Whatsappissa – pienten lasten vanhempien yksinäisyys vaihtelee alueittain, katso kartalta oman kuntasi tilanne

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimus kertoo, että moni tuore vanhempi kokee yksinäisyyttä. Yksin jäämisen kokemukset painottuvat Kainuuseen ja Itä-Suomeen.

Paula Uusiluoto ja Anu Plym löysivät itselleen tiiviin yhteisön asuinalueensa muista vanhemmista. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Yksinäisyys vaivaa monen alle puolivuotiaan vauvan vanhempaa. Tämä käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) FinLapset-kyselytutkimuksesta (siirryt toiseen palveluun). Kyselyyn kutsuttiin vastaamaan 34 000 3–6 kuukauden ikäisten vauvojen vanhempaa, ja siihen vastasi 50 prosenttia synnyttäneistä äideistä ja 36 prosenttia toisista vanhemmista.

Tuoreet vanhemmat kokivat yksinäisyyttä eniten Kainuussa. Siellä yksinäisyyttä oli kokenut lähes joka neljäs synnyttänyt ja joissakin Itä-Suomen kunnissa joka viides. Keski-Uudellamaalla yksinäisyyttä koettiin vähiten, vähemmän kuin joka kymmenes synnyttäneistä. Pirkanmaalla yksinäisyyttä koki noin joka kymmenes synnyttäneistä.

Toisen eli ei-synnyttäneen vanhemman yksinäisyyden kokemus oli kyselyn mukaan harvinaista. Suurimmassa osassa maata yhden ja kahden prosentin välillä vastanneista. Lapissa ja Kainuussa yksinäisyyttä oli kokenut kuitenkin 5 prosenttia toisista vanhemmista.

Katso tästä, miten paljon yksinäisyyttä tuoreet vanhemmat kokivat sinun kotikunnassasi.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Synnyttäneet kokivat yksinäisyyttä toista vanhempaa enemmän

Osittain isoja eroja yksinäisyyden kokemisessa voi selittää satunnaisvaihtelulla eli sattumalla. THL:n tutkimuspäällikkö Reija Klemetti kertoo, että joillain alueilla vastaajia oli vähemmän, jolloin satunnaisvaihtelun merkitys on isompi.

Alueiden eroja ei voi Klemetin mukaan laittaa kuitenkaan pelkästään sattuman piikkiin. Joillain alueilla yksinäisyyttä yksinkertaisesti koetaan enemmän kuin toisilla.

– Nyt alueilla kannattaisi miettiä, miten vauvaperheitä on tuettu ja miten palveluita voisi kehittää.

Kyselyn mukaan synnyttäneet vanhemmat kokivat huomattavasti enemmän yksinäisyyttä toisiin vanhempiin verrattuna. Se johtuu Klemetin mukaan luultavasti ainakin osittain siitä, että toiset vanhemmat kävivät töissä ja saivat sitä kautta sosiaalisia kontakteja.

– Yksinäisyyden kokemus voi liittyä myös synnytyksen jälkeiseen herkistyneeseen tilanteeseen, masennusoireiluun tai masennukseen.

Säkenöivät mutsit

Tamperelaiselle Minerva Newmanille yksinäisyys oli tuttu tunne lapsen vauvavuoden aikana. Kun mies oli töissä, tuntuivat päivät päättymättömiltä.

Newmanilla oli kyllä ystäviä, mutta kukaan heistä ei ollut samassa elämäntilanteessa. Hän yritti taltuttaa yksinäisyydentunteita käymällä äiti-vauva-ryhmissä, mutta ihmisiin kunnolla tutustumiseen hänellä ei ollut energiaa. Päivät kuluivat pitkälti vauvan kanssa kahdestaan.

– Saatoin yhdessä hetkessä olla tosi onnellinen siitä, että olin vauvan kanssa kotona ja seuraavassa hetkessä tuntea kaikennielevää yksinäisyyttä.

Nyt 4-vuotiaan lapsen vanhempana tilanne on täysin toinen. Suurin syy siihen on muutto Tampereen Haukiluomaan ja alueella asuvat muut vanhemmat.

Säkenöivät mutsit antavat toisilleen seuraa leikkipuistosta lenkkipoluille. Kuvassa vasemmalta oikealle Åsa Virtamaa, Paula Uusiluoto, Anu Plym, Laura Polenius-Touray, Minerva Newman ja lapset.

Noin vuosi sitten yksi Haukiluomassa asuvista äideistä sai idean kerätä alueen äitien numerot ja perustaa Whatsapp-ryhmän. Ryhmän nimeksi tuli Säkenöivät mutsit. Ryhmän avulla vanhemmat hioituivat tiiviiksi yhteisöksi.

Säkenöivät mutsit käyvät yhdessä vaunulenkeillä ja leikkipuistoissa. He ovat järjestäneet jumppaa sekä aikuisille että lapsille, ja istuneet yhdessä iltaa. Ryhmästä pyydetäään apua esimerkiksi lastenhoitoon.

– Toivoisin, että tämä ryhmä olisi ollut jo silloin, kun lapseni oli vauva. Kokemukseni vauvavuodesta olisi varmasti ollut todella erilainen, Minerva Newman sanoo.

"Kun vanhempi ei jaksa, vauva ja muu perhe kärsii"

Vauvaperheiden vanhempien yksinäisyyteen tulisi Klemetin mielestä kiinnittää huomiota jo varhaisessa vaiheessa, jotta vanhemmat saisivat tukea.

Jos yksinäisyydestä kärsii pitkään, voi sillä olla kauaskantoisia vaikutuksia vanhemman terveyteen ja koko perheen hyvinvointiin.

– Kun vanhempi ei jaksa, vauva ja muu perhe kärsii, Klemetti toteaa.

Vanhempien tukeminen on Klemetin mukaan ensisijaisesti lapsiperhepalveluiden tehtävä. Eritoten silloin, jos perheeltä puuttuvat tukiverkot, pitäisi yhteiskunnan tulla vastaan ja järjestää mahdollisuuksia verkostoitumiseen muiden vanhempien kanssa.

– Meillä on hyviä esimerkkejä siitä, miten sosiaalisessa mediassa on luotu erilaisia vertaisryhmiä ja korona-aikanakin harrastettu vauvakävelyjä ja muuta.

Vaikka osa vahemmista kokee yksinäisyyttä olivat THL:n kyselyn tulokset monelta osin hyvin positiiviset. Klemetti kertoo, että vanhemmat ympäri Suomen ovat varsin tyytyväisiä elämäänsä, vanhemmuuteensa ja siihen, miten perheen arki sujuu.

– Vauvaperheiden arki näyttäytyy näillä mittareilla mitattuna valoisammalta kuin on ehkä yleisesti oletettu.

Millaisia ajatuksia uutinen herätti? Voit keskustella aiheesta 10.9. klo 23 asti.