Hyppää sisältöön

Kaupunki kylvi kukkia asukkaiden iloksi – pellot kerättiin tyhjiksi hetkessä

Palkituista puistoistaan tunnettu Kotkan kaupunki perusti tänä vuonna kaksi maisemapeltoa, joille kylvettiin esimerkiksi auringonkukkia ihmisten ihailtavaksi ja kotiin vietäväksi. Pellot ovat olleet suosittuja, ja kukkia on kerätty kovaan tahtiin.

Kotkalaiset innostuivat kaupungin kylvämistä auringonkukista siinä määrin, että kukat loppuivat pellosta. Nyt nuppujaan availee jo toinen erä kukkia. Kuva: Kirsi Lönnblad / Yle

Kotkassa on kerätty tänä kesänä ahkerasti kukkia.

Kaupungin puistotoimi perusti kesällä eri puolille Kotkaa kaksi puolen hehtaarin kokoista maisemapeltoa.

Pelloille kylvettiin esimerkiksi auringonkukkia, pellavaa, hunajakukkia ja ruiskaunokkeja. Kukkia saa kerätä itselleen.

Etenkin auringonkukat ovat tehneet kauppansa. Kotkan Jumalniemessä kauppakeskittymän läheisyydessä sijaitsevalta pellolta auringonkukat kerättiin ennätysvauhtia, ja nyt pellolla kasvaa jo toinen sato.

– Kerääjiä on ollut hyvin paljon. Kerääminen lähti vähän varaslähdöllä liikenteeseen. Tarkoituksena oli, että kukkia olisi alettu kerätä vasta syyskuun alussa, ja ennen sitä asukkaille olisi ollut silmäniloa. Kukkien kerääminen alkoi kuitenkin heti, kun ensimmäiset auringonkukat aukesivat, maisemasuunnittelija Mari Nenonen Kotkan puistotoimesta kertoo.

Auringonkukkien lisäksi maisemapelloilla kasvaa useita muitakin lajeja. Kuva: Kirsi Lönnblad / Yle

Kerättävää kuitenkin riittää edelleen, ja lisää on tulossa.

– Esimerkiksi auringonkukissa on vielä nuppuja. Jos säät suosivat ja syksy on lämmin, ne kukkivat varmasti vielä pitkään, Nenonen sanoo.

Kotkan kaupungin maisemasuunnittelija Mari Nenonen kertoo, että kukkien keräykseen otettiin varaslähtö. Toimittaja on Kirsi Lönnblad.

Iloa myös eläimille

Ihmisten hyvinvoinnin lisäksi maisemapellot edistävät myös luonnon monimuotoisuutta.

– Aurinkoisina päivinä pelloilla on ihan mieletön määrä kaikenlaisia pörriäisiä. Olemme huomanneet, että hyönteisten määrä on houkutellut peltojen ympäristöön myös lintuja, Mari Nenonen sanoo.

Maisemasuunnittelija Mari Nenosen mukaan maisemapellot kiinnostavat ihmisten lisäksi myös hyönteisiä – ja niiden myötä lintuja. Kuva: Kirsi Lönnblad / Yle

Peltojen kustannukset ovat Nenosen mukaan olleet hyvin maltilliset. Kahden pellon perustaminen Kotkaan maksoi yhteensä tuhannesta pariin tuhanteen euroa.

– Suurin homma meillä oli peltojen etsiminen. Siemenet ja lannoitteet maksoivat muutamia satoja euroja. Siihen päälle tulivat sitten maanmuokkauskulut.

Kylvö viivästyi

Siemeniä päästiin kylvämään vasta kesäkuun puolivälissä. Aluksi kevään runsaat sateet estivät peltojen kyntämisen. Harmia koitui myös kyntöjen jo alettua, kun sateinen sää jatkui.

– Silloin oli vähän sellainen riisipeltomeininki. Odotimme, että pelto kuivaa, jotta pääsemme kylvämään. Sitten tulivatkin helteet, eikä etenkään kuivempi pelto lähtenyt kovin hyvin kasvuun, Mari Nenonen kertoo.

Lopulta sateet saivat kukat kasvamaan hyvin.

Maisemapeltoja on tarkoitus kylvää Kotkaan myös ensi vuonna. Samalla niiden määrää on tarkoitus kasvattaa.

Osa auringonkukista on vielä avautumatta. Kuva: Kirsi Lönnblad / Yle

– Suosio on ollut huikea ja selkeästi kaksi puistoa ei ole riittävän paljon, Nenonen sanoo.

Maisemapelloilla kasvaa Nenosen mukaan usein hyötykasveja, kuten esimerkiksi herneitä. Myös Kotkassa asia on mietinnässä. Esimerkiksi Jumalniemessä kaupungin maisemapelto sijaitsee kuitenkin moottoritien vieressä, eikä sinne haluta kylvää syötäviä kasveja.

– Sitten meidän pitäisi löytää sellainen pelto, joka ei ole liikenneväylien varrella.

Pohjana vanha pelto

Maisemapellot vaativat pohjamaakseen vanhan pellon pohjan, jotta aluetta voidaan hoitaa tavanomaisilla työkoneilla pellonmuokkausmenetelmin. Ruonalassa sijaitseva pelto on Kotkan kaupungin omilla mailla, Jumalniemen pellon puolestaan omistaa Kesko.

– Maisemapelloilla kasvaa yleensä yksivuotisia kasveja, ja maaperä on kynnettävä samoilla maanmuokkausmenetelmillä kuin muillakin pelloilla. Nurmikkopohjaa ei voida kyntää, tai sieltä nousee luultavasti aika paljon kiviä. Myös maaperä on vähän erilaista, Mari Nenonen kertoo.

Kotkan kaupungin maisemapelloilta kukkia saa kerätä myös kotiin. Kuvassa Jumalniemen maisemapellolta kerätty kukkakimppu. Kuva: Kirsi Lönnblad / Yle

Kaupunki toivoo, ettei kukkia tallottaisi. Lisäksi keräämisessä olisi hyvä käyttää apuna saksia tai veistä.