1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kadonneet henkilöt

Poliisilla on olettamus, miten 27 vuotta sitten kadonnut lakimies Ilpo Härmäläinen surmattiin ja minne ruumis kätkettiin

Poliisilla on nyt olettamus vuonna 1994 kadonneen Ilpo Härmäläisen epäillyn henkirikoksen tekotavasta ja ruumiin olinpaikasta. Vainajan etsimiseen liittyvistä toimista on keskusteltu. Poliisi on myös saanut tiedon, joka aikanaan tutkinnassa hautautui.

Ilpo Härmäläinen katosi 3. elokuuta 1994 Turun keskustassa. Viimeinen havainto hänestä tehtiin kotitalonsa Eerikinkatu 20 B:n edustalla. Hän nousi todennäköisesti auton kyytiin. Kuva: Poliisi

Poliisi on päässyt eteenpäin vuonna 1994 Turussa kadonneen Ilpo Härmäläisen tapauksen tutkinnassa.

Tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Aki Lahtinen keskusrikospoliisin Länsi-Suomen yksiköstä vahvistaa, että poliisille on muodostunut jonkinlainen käsitys epäillyn henkirikoksen tekotavasta ja vainajan olinpaikasta.

– Meillä on olettamus tekotavasta ja kadonneen mahdollisesta viimeisestä leposijasta. Viimeksi eilen on käyty keskustelua tähän liittyvistä toimenpiteistä. Tämän tarkemmin en pysty asiaa kommentoimaan, Lahtinen sanoo.

Hän kommentoi tutkinnan tilaa muutoin hyvin varovasti. Lahtinen ei kerro, onko poliisi tekemässä lähiaikoina etsintöjä vainajan löytämiseksi tai onko sellaisia jo mahdollisesti tehty.

Lahtinen on aiemmin kertonut Ylelle, että poliisilla on käsitys henkirikoksen motiivista ja tekopaikasta.

67-vuotias mies vangittiin viime viikolla todennäköisin syin epäiltynä Ilpo Härmäläisen vuonna 1994 tapahtuneesta murhasta. Syytteen nostamisen määräpäivä on 23. marraskuuta 2021.

Poliisi ei ota kantaa siihen, miten vangittu on kuulusteluissa murhaepäilyyn suhtautunut. Vangittuna oleva mies liittyi petosvyyhteen, joka paljastui katoamistutkinnan yhteydessä.

Lakimies Ilpo Härmäläisen katoamista käsiteltiin Ylen Poliisi-TV:ssä 15. marraskuuta 1994. Videolla on lavastettua tilannekuvaa viimeisten Härmäläisestä tehtyjen havaintojen perusteella. Hän on noussut todennäköisesti auton kyytiin, mutta auton mallista tai väristä ei ole tietoa.

Hautautunut vihje tuli poliisin tietoon

Keskusrikospoliisi avasi murhatutkinnan uudelleen kesällä. Katoamista tutkitaan murhana, sillä esitutkinnan perusteella on epätodennäköistä, että 33-vuotias Härmäläinen olisi kadonnut omasta tahdostaan.

Vihjeitä tapauksesta on tutkinnan avaamisen jälkeen tullut kymmenkunta.

– Niiden joukossa on muutama poliisin kannalta hyvä vihje. Yksi vihjeistä on sellainen, joka on aikanaan ilmoitettu poliisille, mutta se on silloin hautautunut jonnekin. Nyt olemme saaneet sen tietoomme, tutkinnanjohtaja Aki Lahtinen kertoo.

Poliisi ottaa yhä asiaan liittyviä vihjeitä vastaan. Poliisin vihjepuhelinnumero on 050 456 4903 ja vihjesähköposti rikosvihje.krp@poliisi.fi (siirryt toiseen palveluun).

Lisää aiheesta:

Poliisilla on nyt käsitys motiivista ja rikospaikasta – näin vuonna 1994 kadonneen Ilpo Härmäläisen murhan tutkinta etenee

Vuonna 1994 kadonneen Ilpo Härmäläisen murhasta vangittiin 67-vuotias entinen mainosmies – puhuivat puhelimessa hetkeä ennen katoamista

Lakimies Ilpo Härmäläinen, 33, astui ulos kotiovestaan ja katosi jäljettömiin – poliisi uskoo ratkaisevansa 27 vuotta vanhan murhamysteerin