Hyppää sisältöön

Hoivakotien viriketoiminta yhä hiljaista koronan jäljiltä – ikäihmisten etujärjestö toivoo muutosta: "Vanhuksilla ei ole aikaa odottaa"

Ikäihmisten hoivakodeissa järjestettävä viriketoiminta ei ole vieläkään yhtä vilkasta kuin ennen korona-aikaa. Vanhustyön keskusliitto toivoo, että kasvava rokotekattavuus tuo asiaan muutoksen – mielellään pian.

Joensuulaisen Aliisa-hoivakodin johtaja Sisko Ratilainen kertoo pitävänsä koronavarotoimien suhteen tiukkaa linjaa. Tämä heijastuu myös viriketoimintaan. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Ikäihmisten hoivakotien viriketoimintaa ei ole vieläkään saatu koronaa edeltävään vauhtiin.

Vanhustyön keskusliiton mukaan hoivakodit ovat edelleen varovaisia päästämään laitoksiin muita kuin ikäihmisten omaisia. Tämän vuoksi esimerkiksi monet musiikki-, hartaus- ja jumppatilaisuudet ovat edelleen harvinaisia.

Toiminnanjohtaja Anni Lausvaara toivoo tilanteen muuttuvan loppuvuoden aikana.

– Terveysturvallisuus huomioiden olisi hyvä saada jotakin toimintaa taas alulle. Vanhuksilla ei ole aikaa odottaa, Lausvaara sanoo.

– Monen ikäihmisen elämän laatu ja sosiaaliset suhteet ovat koronan takia kärsineet. Rokotekattavuuden noustessa tähän saadaan toivon mukaan helpotusta.

Toimintaa pidetty laajalti ulkona

Lausvaara pitää ilahduttavana, että usea hoivakoti on järjestänyt viriketoimintaa koronaturvallisesti myös poikkeusaikana. Yksi tällainen on Joensuun Reijolassa sijaitseva Attendo Aliisa, jossa tilaisuudet vietiin viime vuonna ulkotiloihin.

Tällä viikolla Aliisan asukkaita piristivät läheisen maatilan suomenhevoset.

Aliisa-hoivakodin asukkaat saivat tällä viikolla ihasteltavakseen suomenhevosia. Tempaus liittyi valtakunnalliseen suomenhevosen päivään. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

– Jopas on hauska eläin! En taida uskaltaa silittää, asukas Mirjami Pelkonen sanoo naurahtaen.

Hoivakodin johtaja Sisko Ratilainen kertoo viriketapahtumia järjestettävän tällä hetkellä noin kerran kolmessa kuukaudessa. Ilman koronaa määrä olisi selvästi suurempi. Tauolla ovat esimerkiksi paikallisen seurakunnan kuukausittaiset hartaudet.

– Pidän koronan suhteen tiukkaa linjaa, vaikka kaikki meillä onkin jo rokotettu. Sisällä liikkuvat vain henkilökunta, asukkaat ja asukkaiden omaiset, Ratilainen sanoo.

– Sanoisin, että aika hyvin tässä on kuitenkin pärjätty. Olisi tietysti mukavaa palata hiljalleen normaalimpaan, mutta kaikki aikanaan, hän jatkaa.

Arjesta poikkeavat virikkeet piristävät ikäihmisiä siinä missä nuorempiakin. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

"Ihanaa vaihtelua arkeen"

Viriketoimintaahoivakodeille tarjoavat pitkälti vapaaehtoiset ja yhdistykset. Aliisan pihaan suomenhevoset näytille tuonut Henna Piironen kertoo olevansa entinen hoiva-alan ammattilainen, joka tiedostaa virikkeiden merkityksen vanhuksille.

– Varsinkin eläimillä on yleensä ilahduttava vaikutus, niin se vain on, Piironen tietää.

Ikäihmisten iloa hoivakodin työntekijänä seurannut sairaanhoitajaopiskelija Alisa Pekkarinen allekirjoittaa Piirosen näkemyksen.

– Tämä on aivan ihanaa vaihtelua arkeen. Asukkaille on todella tärkeää, että jokainen päivä ei ole samanlainen. Näistä kokemuksista keskustellaan vielä monta päivää, Pekkarinen arvelee.

Lue myös:

Vaatimukset kiristyvät, mutta hoitajien määrä hoivakodeissa ei nouse samaan tahtiin – Asiantuntija: "Hoitajien puute on todellinen ongelma”

Vanhustenhoidon hoitajamitoituksissa on yhä puutteita Pohjois-Karjalassa - viidennes tutkituista yksiköistä jäi alle minimin

Lisää Pohjois-Karjalan uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.