1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Koronavirus jyllää nyt lapsissa ja nuorissa – alakoululaisten tartunnat ovat lisääntyneet Kymenlaaksossa

Koronatartuntojen kokonaismäärä on pysynyt viime viikkojen ajan tasaisena. Myös syysflunssa on alkanut kiertää väestössä.

Viimeaikaiset joukkoaltistumiset harrastuksissa ovat työllistäneet tartunnanjäljitystä Kymenlaaksossa. Arkistokuva. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Koronatartunnat ovat lisääntyneet alakoululaisilla Kymenlaaksossa. Kymsoten mukaan tartunnat 7–11-vuotiailla ovat yleistyneet koronaviruksen delta-variantin myötä.

– Näille rokotusikäisten ulkopuolella oleville suuri merkitys on sillä, miten aikuiset rokottautuvat. Siihen toivon meillä vielä huomattavaa parannusta, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo Kymsoten tiedotteessa.

Mäntymaan mukaan erityisesti 20–30-vuotiaiden tulisi hakea rokote.

Koronatartuntoja ilmenee koko maakunnassa, mutta viime viikkoina tartunnat ovat painottuneet Etelä-Kymenlaaksoon ja erityisesti Kotkaan.

Koronavirustartuntojen määrä on pysynyt Kymenlaaksossa viime viikot tasaisena. Viimeisen kahden viikon ajalla on todettu 149 uutta koronavirustartuntaa.

Syysflunssa kiertää

Yli puolet Kymenlaaksossa todetuista tartunnoista tulee samasta taloudesta tai muusta lähipiiristä. Tartuntoja on saatu myös peruskoulusta, ulkomaanmatkoilta ja yksityistilaisuuksista.

Esimerkiksi kouluissa ja harrastuksissa tapahtuneet joukkoaltistumiset ovat työllistäneet Kymsoten tartunnanjäljitystä, mutta silti valtaosa eli 85 prosenttia tartunnoista saadaan jäljitettyä.

Kesälomakauden päättyminen on näkynyt ensimmäisen syysflunssan kiertämisenä väestössä. Johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa muistuttaa, että kaikkiin tarttuviin virustauteihin pätevät samat keinot kuin koronaan.

– Jos on flunssaoireita, niin silloin ei mennä töihin, kouluun tai päiväkotiin. Myös muita kontakteja tulee välttää.

Tartuntariskiä voi myös vähentää huolehtimalla käsihygieniasta ja käyttämällä kasvomaskia.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kymenlaaksosta.

Lisää Kymenlaakson uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.