1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Keski-Pohjanmaa

Jokilaaksojen pelastuslaitos vaatii valtiota osallistumaan Kalajoen maastopalon kustannuksiin

Suuronnettomuuden sammuttamisen arvioidaan maksavan lähes 1,6 miljoonaa euroa. Jokilaaksojen pelastuslaitoksen mielestä summa on kohtuuton yhden pelastuslaitoksen ja alueen kuntien kustannettavaksi.

Kalajoen maastopaloa oli sammuttamassa runsaasti väkeä eri puolilta Suomea. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Jokilaaksojen pelastuslaitos on julkaissut kannanoton, jossa se vaatii valtiota ottamaan vastuuta Kalajoen Rautiossa heinä-elokuun vaihteessa syttyneen maastopalon kustannuksista.

Pelastuslaitos arvioi, että maastopalon hinta voi nousta lähes 1,6 miljoonaan euroon. Se on vajaa 10 prosenttia pelastuslaitoksen koko vuoden nettomenoista.

Tällä hetkellä kuluja on kertynyt 1,3 miljoonaa euroa. Summasta puuttuu vielä metsäpalon sammuttamisessa avustaneiden pelastuslaitosten laskut. Maksettavaa tulee myös palon jälkeisestä laajasta kaluston huollosta.

Jokilaaksojen pelastuslaitoksen johtokunnan mukaan on kohtuutonta, että tällainen suurpalo koituu yhden pelastuslaitoksen ja sen alueen 17 kunnan maksettavaksi.

Ongelmana on se, että pelastuslaista poistui vuonna 2018 säädös, jonka mukaan valtio voisi osallistua poikkeuksellisten suurten onnettomuuksien torjuntakustannuksiin. Jokilaaksojen pelastuslaitos vaatii tuon säädöksen palauttamista lakiin.

Pelastuslaitoksen mukaan sisäministeriössä tehdään töitä harkinnanvaraisen valtionavustuksen saamiseksi. Sillä voisi kattaa osan suurpalon kustannuksista.

Kalajoen metsäpalo oli yksi Suomen historian suurimmista maastopaloista vuoden 1970 jälkeen. Kalajoella paloi 227 hehtaaria metsää. Palo myös uhkasi läheistä asutusta.