1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sähkö-, kaasu- ja vesihuolto

Veden hinta nousee Napapiirin Energian ja Veden alueella, kaukolämmön hinta pysyy samana

Veden hintaan on tulossa korotuksia ensi vuonna ja vuosikymmenen puolivälissä. Kaukolämmön hinta ei muutu.

Veden hinta nousee Neven alueella noin kymmenen prosenttia ensi vuonna. Kuva: Petri Lassheikki / Yle

Veden hintaan on tulossa korotuksia Napapiirin Energian ja Veden (Neve) alueella. Kaukolämmön hinta pysyy Neven jakelualueella samana.

Neven mukaan veden hintaa korotetaan tulevien vuosien investointien kattamiseksi. Vesihuoltoverkoston korjausvelka on monen muun kunnan tavoin kasvanut Rovaniemellä vuosikymmenten saatossa mittavaksi.

Veden hintaa korotetaan kahdessa vaiheessa ennen vuotta 2030. Ensimmäinen noin kymmenen prosentin korotus kohdistuu veden hintaan ensi vuonna ja seuraava saman suuruinen korotus tulevan vuosikymmenen puolivälissä.

Omakotitalossa, jossa vedenkulutus on vuodessa 100 kuutiometriä, tämä tarkoittaa noin 7,5 euron korotusta vesilaskuun kuukaudessa.

Tällä hetkellä Nevellä on korjausvelkaa on noin 105 miljoonaa euroa. Yhtiö on investoinut vesihuoltoverkostoon yli 30 miljoonaa viimeisen kolmen vuoden aikana. Jotta korjausvelkaa voidaan vähentää, on investointien oltava yli 10 miljoonaa euroa vuodessa. Ensi vuonna investoinnit verkoston kunnon parantamiseksi ovat yhteensä 11 miljoonaa euroa.

Yhteensä vesihuoltoverkostoa on saneerattu yli 290 kilometrin verran vuosina 2015–2020. Rovaniemen kaupungin suuren pinta-alan vuoksi asukasta kohden ylläpidettävää vesihuoltoverkostoa on enemmän kuin muissa asukasluvultaan saman kokoisissa kaupungissa. Yhteensä verkostoa on yli 3100 kilometriä. Tämä vaikuttaa suoraan veden hintaan.

– Verkoston korjaaminen vaatii aina tarvekartoitusta. 70–80 -luvuilla rakennettuun verkostoon on kuitenkin investoitava nyt, muuten meillä on edessä valtava saneeraustarve seuraavalla vuosikymmenellä, selventää Neven toimitusjohtaja Kristian Gullsten.

Kaukolämmön hinta pysyy samana

Kaukolämmön hintaan ei ole tulossa muutoksia.

Rovaniemen Verkko Oy tasaa sähkönsiirron kohtuullista tuottoa ja jättää vuonna 2022 asiakkailtaan perimättä sähkönsiirron perusmaksuja noin 1,5 miljoonan euron edestä. Ensi vuonna perusmaksut jätetään perimättä viideltä kuukaudelta.

Napapiirin Energian ja Veden laskemien mukaan saunattomassa kerrostaloasunnossa, jonka sähkönkäyttö on noin 2 000 kWh vuodessa, hinnan alennus on noin 40 euroa vuoden aikana. Omakotitalossa, jossa on osittain varaava sähkölämmitys ja sähkönkäyttö 20 000 kWh vuodessa, hinnan alennus on noin 100 euroa.

Neven tuottaman ja jakeleman kaukolämmön hinta on pysynyt jo vuosia samalla tasolla. Hintaa on nostettu viimeksi vuonna 2015, eikä korotusta ole tiedossa myöskään ensi vuodelle. Tämä johtuu sähkön ja lämmön yhteistuotannon energiatehokkuuden paranemisesta.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.