Hyppää sisältöön

Biokaasulla kova kysyntä – kaikki kaasuautoilijat eivät ole saaneet viime aikoina tankkia täyteen, kertoo jäteyhtiö Mustankorkea

Mustankorkean toimitusjohtaja Esko Martikainen kertoo, että biokaasun menekin kasvu on päässyt hieman yllättämään yhtiön.

Biokaasua voi tankata muun muassa Jyväskylän Seppälän tankkauspisteellä. Arkistokuva. Kuva: Yle

Biokaasun kasvanut kysyntä on aiheuttanut toimitusvaikeuksia jäteyhtiö Mustankorkealle. Yhtiö kertoo tiedotteessaan, etteivät kaikki kaasuautoilijat ole aina välttämättä saaneet jakeluasemilta tankkiaan täyteen.

Yhtiön mukaan biokaasun myynti on parissa vuodessa jopa kaksinkertaistunut.

Kysyntä on noussut niin paljon, että Mustankorkealla on ollut ajoittain vaikeuksia tuottaa riittävästi jalostettua biokaasua.

Myös ajoittaiset tekniset ongelmat sekä kesällä koetut maksukorttiongelmat ja jätekeskuksen infran parantaminen ovat vaikeuttaneet kaasun jakelua.

– Biokaasun menekin kasvu on päässyt jopa hieman yllättämään meidät. Käsissämme on positiivinen ongelma, kun tällä hetkellä lähes kaikki kaasu myydään, mitä pystytään tuottamaan. Tavoitteemme on saada tuotanto mukautumaan kysynnän vaihteluun, etenkin huippukulutuspäiviin. Biokaasun kysyntä saattaa vaihdella arkipäivisin 15–20 prosenttia, kertoo Mustankorkean toimitusjohtaja Esko Martikainen Mustankorkean tiedotteessa.

Mustankorkea on joutunut toimittamaan viime päivinä Jyväskylän Seppälän tankkausasemalle vajaita kontteja, jolloin kaasun määrä kontissa pienenee nopeasti ja kaasukompressori on käynnissä jatkuvasti.

– Jos esimerkiksi useampi jäte- tai linja-auto käy peräjälkeen tankkaamassa, ei kaasukompressori pysty nostamaan painetta nopeasti, vaikka kaasua olisikin kontissa. Tällöin henkilöautoasiakas ei välttämättä saa heti raskaan kaluston jälkeen täyttä tankillista, kuvailee Martikainen.

Mustankorkea pyrkii tasaamaan biokaasun kulutushuippuja väliaikaisesti hankkimalla kaasua muualta. Yhtiö kertoo varautuvansa myös pidempiin tuotantokatkoksiin tekemällä yhteistyötä muiden kaasuntuottajien kanssa.

Lue myös: