1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turku

Kallis vesi käy asukkaan kukkarolle Paraisilla – kiinteistöliitto listasi kiinteistökohtaiset menot

Valtakunnallisessa kustannusvertailussa myös sähkön energiahinnat nousivat yleisesti, mikä näkyi Varsinais-Suomessa. Vaihtelua kuntien ja verkkoyhtiöiden välillä oli kuitenkin paljon.

Seurannassa olivat muun muassa kaukolämmöstä, vedestä ja kiinteistöverosta perittävät maksut. Kuvituskuva. Kuva: Pentti Palmu / Yle

Parainen on Varsinais-Suomen kallein kunta kiinteistökohtaisia menoja tarkastellessa. Kiinteistöliiton selvityksen mukaan Paraisilla neliökohtaiset kiinteistökustannukset olivat 3,07 ja Raisiossa 2,98 euroa kuukaudessa. Seuraavina listalla tulivat Kaarina (2,95), Lieto (2,93), Naantali (2,88) ja Turku. (2,87).

Alhaisin kiinteistökustannus Varsinais-Suomessa oli Loimaalla: 2,49 euroa. Kaikkiaan maakunnasta oli mukana vertailussa yhdeksän kuntaa.

Vertailukohteena oli vakiomuotoinen 40 huoneiston kerrostaloyhtiö. Seurannassa olivat muun muassa kaukolämmöstä, vedestä ja kiinteistöverosta perittävät maksut.

Paraisilla merkittävin poikkeama muihin kuntiin verrattuna aiheutuu vesimaksuista.

Valtakunnallisessa vertailussa erityisesti sähkön energiahinnat nousivat yleisesti, mikä näkyi myös Varsinais-Suomessa. Vaihtelua kuntien ja verkkoyhtiöiden välillä oli kuitenkin paljon. Jätekustannuksista sekajäte on kallistunut eniten.

Keskimääräinen vesikustannus nousi edellisvuoden tapaan 1,8 prosenttia vuotta aikaisemmasta. Turussa vesikustannukset laskivat 4,7 prosenttia, kun hulevesimaksu päätettiin poistaa korottamalla kiinteistöveroa.

Turussa tontin kiinteistövero nousi 15 prosenttia ja rakennuksen kiinteistövero 9,4 prosenttia. Raisiossa rakennuksen kiinteistövero laski 9,2 prosenttia.