1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turku

Turun koronaluvut pysyvät korkealla tasolla

Kaupungin mukaan erityisesti alle 40-vuotiaiden rokotuskattavuuden nostaminen helpottaisi suunniteltua rajoitusten purkamista myöhemmin syksyllä.

Kaksi rokotusannosta saaneen ei tarvitse hakeutua lievissä infektio-oireissa koronatestiin. Kuvituskuva. Kuva: Sasha Silvala / Yle

Turun koronatilanteessa ei ole tapahtunut viime viikkojen aikana isoja muutoksia. Ilmaantuvuusluku on edelleen korkea. Tuorein luku on 270 sataa tuhatta asukasta kohden.

Kaupungin tiedotteen mukaan tartuntoja ilmenee tasaisesti joka viikko noin 250. Jäljitysprosentti on noin 80 edeltävän kahden viikon ajalta, eli noin joka viidennen tartunnan alkulähde jää tunnistamatta jäljityksessä. Yleisimmät tartunnanlähteet ovat sama talous, lähipiiri ja ulkomaan matkailu.

– Koronatilanne ei ole Turussa parantunut toivotusti ja moni koronaan sairastunut on tarvinnut sairaalahoitoa viime aikoina. Koronarokotuksen kattavuuden nostaminen on edelleen tärkeää, koska rokotuksilla on erinomainen teho vakavaa koronatautia vastaan, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi sanoo tiedotteessa.

Ensimmäisen rokoteannoksen on Turussa saanut 73,9 % turkulaisista ja molemmat rokoteannokset 50,3 %. 12–19-vuotiaista rokotteen on ottanut tähän mennessä 68,5 %.

Kaupungin mukaan erityisesti alle 40-vuotiaiden rokotuskattavuuden nostaminen helpottaisi suunniteltua rajoitusten purkamista myöhemmin syksyllä.

Vapaita rokotusaikoja tarjolla runsaasti

Turussa voi nyt myös lyhentää 1. ja 2. koronarokoteannoksen välisen ajan kuuteen viikkoon. Rokotusajat ovat varattavissa sähköisesti eTerveyspalveluissa.

Jos omaa rokotusaikaa haluaa aikaistaa, on tärkeä itse laskea se, että 1. ja 2. rokotteen annosväli on vähintään kuusi viikkoa. Alle kuuden viikon rokotusvälillä rokotteiden teho jää heikommaksi.

Koko syyskuun ajan rokotusaikoja lisätään eTerveyspalveluihin tasaisin välein. Tällä hetkellä aikoja on vapaana runsaasti. Samalla kun rokotusaikaa muuttaa, on muistettava perua aiemmin varattu 2. rokotusaika.

Mahdollisten kolmansien rokotusten antaminen aloitetaan erikseen ilmoitetuille kohderyhmille vasta kansallisten linjausten jälkeen. Turussa on valmius aloittaa rokotukset nopeasti, kun kansalliset suunnitelmat tarkentuvat.

Tehosterokotuksen saaneilla ei lievissä oireissa testaustarvetta

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueen koronatestaussuositus on muuttunut 2. syyskuuta. Jatkossa kaksi rokotusannosta saaneen ei tarvitse hakeutua lievissä infektio-oireissa koronatestiin. Poikkeuksena ovat sote-alan työntekijät, joille testiä suositellaan jatkossakin myös lievissä oireissa.

Lisäksi vakavammissa infektio-oireissa tai korona-altistumisen jälkeen ilmenneissä oireissa testaus on edelleen tärkeää. Sairaana ei kuitenkaan tule mennä työpaikalle, päiväkotiin tai kouluun.

– Rokottamattomien ja vain yhden rokotusannoksen saaneiden on edelleen tärkeää hakeutua testiin lievissäkin oireissa, painottaa Jutta Peltoniemi.

Täältä voit lukea uusimmat uutiset koronatilanteesta Varsinais-Suomesta.