1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonnonsuojelualueet

Oulun Sanginjoen Loppulaan suunnitellaan ympärivuotista, kaikille avointa luontokeskusta – useat yritykset ovat kiinnostuneita keskuksen vetovastuusta

Yrityksen toiminnan tulisi tukea Sanginjoen luonnonsuojelualueen luontomatkailu- ja virkistyskäyttöä. Entistä metsänvartijan taloa ollaan kunnostamassa katosta lattiaan ja alueelle tehdään uusi sauna. Metsähallitus rakentaa lähistölle parkkipaikan.

Loppulan päärakennus kunnostetaan perusteellisesti. Kuva: Hanna Juopperi / Yle

Oulun Sanginjoen Loppulan talon pihapiiriin halutaan ympärivuotinen luontokeskus kaikille luonnonsuojelualueella liikkuville.

Sen toteuttamiseen etsitään nyt yrittäjää, ja kiinnostuneita on jo ollut jopa kymmenkunta, kertoo Loppulan ystävät ry:n hallituksen puheenjohtaja Annamari Markkola.

Loppulaan tulevan yrityksen toiminnan tulisi tukea Sanginjoen alueen luontomatkailu- ja virkistyskäyttöä.

– Huolehdimme, että toiminta on tarkoituksenmukaista, ja siihen valitaan sellainen yrittäjä, jolla on mahdollisuutta pyörittää sitä luontokeskuksena, sanoo Markkola.

Kahvilan pito talossa on ollut nyt Luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistyksen harteilla ja se on ollut satunnaista.

Loppulan päärakennusta ja pihapiiriä ollaan kunnostamassa Koneen Säätiön lahjoittamalla rahalla. Metsähallitus on luvannut rakentaa parkkipaikan Loppulan lähistölle.

Oulun kaupunki myi rakennukset helmikuussa Loppulan ystävät ry:lle, alueelta on vuokrattu maa-alaa yhdistykselle. Myös kaupungin toiveissa on ympärivuotinen, luonnonsuojelualueen kävijöitä palveleva toiminta Loppulaan.

Näyttöjä alueesta järjestetään tulevan kahden viikon aikana kolme. Mahdollinen yrittäjä halutaan ottaa näin suunnitteluun mukaan jo perusparannuksen alkuvaiheessa.

– Yksi mahdollisuus on, että useampi yrittäjä olisi luontokeskusta pyörittämässä.

Markkolan mukaan Loppulan peruskorjauksessa päärakennus korjataan kauttaaltaan. Sitä on tarkoitus laajentaa niin, että tilaan saadaan lisää kahvilapaikkoja. Lisäksi tarkoituksena on tehdä majoitustilaa.

Loppulan tilan pihapiiriin on tulossa myös uusi sauna huonokuntoisen metsurien käytössä olleen majoitustilan paikalle. Joen rannassa olevaa saunaa ei enää käytettäisi.

Loppulan ystävät toivoo jatkossa Oulun kaupungilta myös julkista liikennettä suosiotaan kasvattaneeseen Loppulaan. Autolla alueelle on matkaa noin 20 minuutin verran.

Lisää aiheesta:

Oulun kaupunki lahjoitti loputkin Sanginjoen metsäomistuksestaan valtiolle – tavoitteena saada alue kansallispuistoksi jo lähitulevaisuudessa

Oulun kaupunki vie vahvasti eteenpäin kansallispuistoa Sanginjoen ulkometsän alueella

Viimeinen oljenkorsi johti jättipottiin: mies pyysi rahaa vanhan talon ostamiseen – pöytään lyötiinkin yli 4 miljoonaa euroa metsän suojeluun

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.