1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jalkapallostadion

Vaasan Elisa-stadionin tekonurmi ei kelpaa Fifalle – kaupunki on ollut tietoinen tilanteesta, mutta päätöstä tekonurmen uusimisesta ei ole tehty

Vaasassa Elisa-stadionin tekonurmi on kulunut käytössä sellaiseen kuntoon, ettei sillä voi pelata maaotteluita tai liigapelejä. Vaasan kaupunki sekä VPS ovat olleet tilanteesta tietoisia, ja kentän kunto on tarkistettu vuosittain. Tekonurmen vaihtamisesta ei kuitenkaan ole olemassa päätöstä vielä.

Vuonna 2016 asennettu tekonurmi on tullut tiensä päähän, ainakin maaotteluiden osalta. Kuva: Yle/Roger Källman

Vaasan Elisa-stadionin tekonurmi on vaihdon tarpeessa, ainakin mikäli stadionilla halutaan pelata jalkapallon maajoukkuepelejä tai liigaa.

Miesten ykköseen tekonurmen kunto on riittävä, kuten myös siirrettäväksi uusiokäyttöön sellaiselle kentälle, jolla pelataan alemmilla sarjatasoilla.

Elisa-stadionin valmistuessa vuonna 2016 nurmikentän tilalle asennettiin tekonurmi. Silloin perusteluna oli nimen omaan kansainvälisten pelien saaminen järjestettäväksi Vaasan.

Tiedossa oli, että tekonurmi ei kestä ikuisuutta, ei edes viittä vuotta. Ja mitä kovempi käyttöaste kentällä on, sitä nopeammin tekonurmi myös kuluu loppuun.

Elisa-stadionin tekonurmen kuntoa on tarkkailtu vuosittain. Aikaisemmin kenttä on läpäissyt kansainvälisten pelien laatuvaatimukset, mutta ei kuitenkaan enää tänä vuonna.

Suomen Palloliiton olosuhdevastaava Tero Auvisen mukaan kyse ei ole mistään huomattavan näkyvistä vioista kuten kuopista, kallistuksista tai repeytymisistä. Enemmänkin kyse on siitä, miten pallo käyttäytyy kentän pinnalla ja miten se vaikuttaa pelaajiin.

– Perussyy taustalla on tietenkin se, että me haluamme turvata pelaajien turvallisuuden ja sen, että alusta palvelee peliä. Ettei pelata ominaisuutensa menettäneellä tekonurmella, Auvinen sanoo.

Yksi kentän ahkerimmista käyttäjistä on Vaasan Palloseura.

Seuran operatiivinen johtaja Satu Nieminen viettää paljon aikaa kentän laidalla, ja hänelle tekonurmen kunnon tila ei tullut yllätyksenä.

– Silmäänpistävä on se, että rouheen pitäisi olla levitettynä kentälle tietyllä lailla. Nurmen pitäisi olla pystyssä, mutta nyt se on ollut lappeellaan jo pidemmän aikaa.

Vepsun operatiiviselle johtajalle Satu Niemiselle ei tekonurmen tila tullu tyllätyksenä. Kuva: Yle/Roger Källman

Nieminen huomauttaa samalla, ettei ole alan ammattilainen kuitenkaan. Varmaa on kuitenkin se, että yksi poikien U21-maaottelu peruuntuu ja sen myötä jäävät saamatta myös myyntituotot tapahtumasta.

Edellyttäen että VPS nousisi ensi kaudelle liigaan, saisi vanhalla tekonurmella pelata aina vuoden 2022 kesäkuun loppuun asti erityisluvalla. Ykköseen tekonurmen laatu kelpaa jatkossakin.

Pallo on nyt Vaasan kaupungilla

Tekonurmesta päätettiin jo vuonna 2013, jolloin asiasta käytiin kiivasta keskustelua. Tekninen toimi oli silloin tekonurmen kannalla.

Teknisen toimen johtaja Markku Järvelä on saanut luettavakseen perustelut ja syyt miksi tekonurmi ei Fifan testiä läpäissyt. Mitään suunnitelmaa tekonurmen uusimiselle ei kuitenkaan vielä ole olemassa.

– Tämä on varmaan asia, josta syksyn mittaan keskustellaan, kun käydään kaupungin johdossa läpi kaupungin investointikokonaisuutta. Mitään selvää linjausta [tekonurmesta] minulla ei ole tässä kohtaa kertoa, Järvelä toteaa.

Tero Auvisen mukaan tilanne on tekonurmen osalta sama myös Seinäjoen OmaSp-stadionilla. Sielläkin tekonurmi on vaihdettava lähiaikoina.

– Molemmilla stadioneilla elinkaari tekonurmelle on jopa melko yläkanttiin. Tämä on hyvinkin ollut kaupunkien ja seurojen tiedossa.

Tekonurmi kelpaa vielä pitkään alustaksi alempien sarjatasojen peleihin. Kuva: Yle/Roger Källman

Järvelä ei osaa ottaa suoraan kantaa siihen, jääkö pelialusta uusimatta mikäli VPS ei nouse liigaan ensi kaudelle.

– Kyllähän kaupungin tavoitteena on tietääkseni ollut se, että kentällä voidaan pelata myös kansainvälisiä pelejä. Siinä mielessä asian ei pitäisi olla kiinni liigapelaamisesta, eli kyllä mä näkisin tämän laajempana kysymyksenä.

Monella muulla paikkakunnalla stadionilla pelaamista on rajoitettu juuri siitä syystä, ettei tekonurmi kuluisi liian nopeasti. Markku Järvelä kuitenkin haluaa että kentällä harjoitellaan jatkossakin ahkerasti.

– Linjaus valittaessa tekonurmea alustaksi stadionille oli nimen omaan käyttöaste. On tiedossa, että kovemmalla käyttöasteella pinnan elinkaari on lyhyempi. Se pitää vain hyväksyä, että näin on.

Lue myös:

Hietalahden jalkapallostadionista tulee Elisa Stadion

Hietalahden stadionin nurmi kuumentaa tunteita

Vaasan valtuusto päättää Hietalahden nurmesta