1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. linnut

Suomessa havaittiin täysin uusi lintulaji: hailuotolaisen mökin edustalle lennähti harvinainen siperianlepinkäinen

Hailuodossa tänään tavattu siperianlepinkäinen pesii Siperiassa ja talvehtii Kaakkois-Aasiassa. Lintu on hyvin harvinainen loppusyksyn vierailija Euroopassa. Siitä on vain muutamia pohjoismaisia havaintoja.

Saana Meski kuvasi torstaina harvinaisen vieraan mökkinsä edustalla Hailuodon saarella. Kuva: Saana Meski

Hailuodossa tehtiin harvinainen lintuhavainto tänään torstaina, kun Suomessa tavattiin ensimmäistä kertaa siperianlepinkäinen. Lintuharrastajien järjestö BirdLife Suomi kertoo asiasta tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

Ensimmäisenä havainnon harvinaisesta linnusta teki lintuharrastaja Saana Meski. Hän seurasi mökkinsä ikkunasta rantakivellä istunutta merikotkaa ja sattui kiinnittämään huomiota ohi vilahtaneeseen pikkulintuun.

Lintu istahti tyrnikköön ja näytti pikkulepinkäiseltä, joka kesällä oli pesinyt samassa pensaassa. Jokin ei kuitenkaan täsmännyt, joten Meski kuvasi lintua kaukoputken läpi.

Meski on harrastanut lintuja 30 vuotta.

– Tein havainnon puoli kahdeksalta aamulla. Se on ollut siinä varmaan aamusta aikaisin. Ei yhtään kestänyt mennä mökin terassille kuvaamaan. Lintu oli arka ja lensi paikalta. Kun tajusin, että kyseessä on harvinaisuus, se oli hämmentävää ja uskomatonta.

Kokeneemmat harrastajat määrittivät linnun kuvista siperianlepinkäiseksi. Nuori siperianlepinkäinen muistuttaa nuorta pikkulepinkäistä, mutta sen selkä on kuviottomampi ja pään kuviot voimakkaammat. Siperianlepinkäisen pyrstö on punaruskea.

Siperianlepinkäinen pesii Siperiassa ja talvehtii Kaakkois-Aasiassa. Euroopassa se on hyvin harvinainen loppusyksyn vierailija. Ruotsissa ja Tanskassa laji on havaittu kahdesti ja Norjassa kuusi kertaa. Useimmat pohjoismaiset havainnot ovat lokakuulta.

BirdLife Suomen rariteettikomitea tarkastaa Suomessa tehdyt valtakunnallisesti harvinaiset lintuhavainnot ja arvioi, ovatko määritysperusteet riittävät ja onko lintu luonnonvaraisesti harhautunut. Tähän mennessä Suomessa on havaittu hyväksytysti 483 luonnonvaraista lintulajia. Edellinen hyväksytty uusi lintulaji oli toukokuussa havaittu kivikkosatakieli.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 10. syyskuuta kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi:

Hailuodossa pesii avosettipari – havainto lajin pesinnästä on ensimmäinen Suomessa

Kurki, kotka vai kottarainen? Testaa, tunnistatko 30 yleistä lintulajia

Kuinka hyvin tunnistat lintuja? Testaa Yle Luonnon lintutestissä