1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sairaanhoitajat

Turkulaisen hoivakodin väkivaltatapaus nosti taas tapetille hoitajien työolot – poliisi epäilee tapauksesta kodin asukasta

Tutkintanimikkeet ovat vaihtuneet taposta ja törkeästä pahoinpitelystä kuolemantuottamukseen ja kahteen törkeään pahoinpitelyyn. Poliisi on tehnyt kuulusteluja, mutta ei pääse kuulemaan kaikkia pitkälle edenneiden muistisairauksien takia.

Osastolla, jossa väkivallanteko sattui, oli tapahtuma-aikaan paikalla kaksi yöhoitajaa. Kuva: Arash Matin / Yle

Turun kaupungin vanhuspalveluyksikkö Kurjenmäkikodissa sattunut väkivallanteko nostaa jälleen esille hoitajien työolosuhteet ja työn kuormittavuuden.

Poliisin mukaan väkivallan kohteeksi joutui myöhään tiistai-iltana kaksi vanhuspalveluyksikön asukasta, joista toinen kuoli tapahtumapaikalla. Toinen uhri sai sairaalahoitoa vaativia vammoja.

Poliisi tutkii asiaa kuolemantuottamuksena ja kahtena törkeänä pahoinpitelynä. Aluksi asiaa tutkittiin tappona ja törkeänä pahoinpitelynä.

Poliisi on kuullut asiasta useita henkilöitä. Kaikkia Kurjenmäkikodin asukkaita ei voida kuulustella pitkälle edenneiden muistisairauksien takia, kertoo tutkinnanjohtajana toimiva rikoskomisario Kristiina Kontio poliisin tiedotteessa.

Teoista epäillään yksikön asukasta, jonka tämänhetkistä sijaintia poliisi ei kerro. Ketään ei ole vangittu. Osana esitutkintaa poliisi selvittää myös Turun kaupungin järjestämien vanhus- ja vammaispalveluiden vastuukysymyksiä.

Avustavaa henkilökuntaa kaivataan

Sairaanhoitaja, Tehyn Turun kaupungin luottamushenkilö Jutta Ekman kuvaa Kurjenmäkikodissa tapahtunutta järkyttäväksi tragediaksi.

Tapaus nostaa jälleen esille sen, millaisissa oloissa hoitajat pahimmillaan työskentelevät.

– Normaalin hoitotyön lisäksi hoitajat valmistavat usein ilta- ja aamupalan ja hoitavat pyykkihuollon. Ennen näihin muihin tehtäviin oli omat henkilöt, Ekman sanoo.

Paikalla oli tapahtuma-aikaan kaksi yöhoitajaa.

Jutta Ekman kuuntelee luottamushenkilönä hoitajien huolia. Irtisanomisista kysellään paljon, moni olisi halukas siirtymään toiselle alalle. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Hoitajia hakeutuu muille aloille

Luottamushenkilönä Jutta Ekman kuulee paljon hoitajien huolia kentältä.

Hoitajien työ on ollut kuormittavaa jo ennen koronaa.

– Sairaslomia ja uupumista on paljon. Myös irtisanomisista kysellään, irtisanomisajoista ja muusta. Ihmisiä lähtee muille aloille töihin.

Omaiset saatu kiinni

Turun sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa kertoi torstaina Ylelle, ettei Kurjenmäkikodin tapauksesta ole vielä mitään uutta kerrottavaa.

– Poliisin tutkinta etenee ja kaupungin sisäinen tarkastus on käynnistynyt ja etenee myös, Liuksa sanoo.

Turun kaupungille on tullut jonkin verran yhteydenottoja tapauksen johdosta. Kaikkien Kurjenmäkikodissa asuvien henkilöiden omaiset on saatu kontaktoitua.

– Omaiset ovat suhtautuneet rauhallisesti, vaikka ovat totta kai järkyttyneitä.

Liuksa kertoo, että yleisimmin vanhustenpalveluyksiköissä käydään tarkistamassa huoneet viisi kertaa yössä. Lisäksi joillain asukkailla saattaa olla yksilökohtaisia käyntejä.

– On mahdotonta valvoa, jos joku menee toisen huoneeseen, eikä ovia voida myöskään lukita.

Hoitotyö on tämänkin tapauksen jälkeen turvallista, vakuuttaa Riitta Liuksa. Kuva: Yle

Avustavaa henkilökuntaa lisää?

Kurjenmäkikodin väkivallanteko on järkyttänyt ihmisiä ympäri maan.

Vastaavanlaiset väkivallanteot ovat onneksi harvinaisia, sanoo Riitta Liuksa.

– Omaiset voivat olla rauhassa, hoito on turvallista tästä eteenpäinkin.

Liuksa uskoo, että jatkossa oltaisiin palaamassa taas siihen suuntaan, että hoitolaitoksissa olisi myös avustavaa henkilökuntaa. Tällöin hoitajat voisivat keskittyä nykyistä enemmän varsinaiseen hoitotyöhön.

– Näyttää siltä, että oltaisiin palaamassa sellaiseen. Että eri tehtävillä olisi eri tekijät.

Juttua on korjattu 9.9.2021 kello 17:16. luottamushenkilön nimi oli väärin. Hän on Jutta Ekman eikä Annaliisa Kalves.

Aiheesta aiemmin:

Yksi kuoli ja toinen loukkaantui väkivallanteossa vanhuspalveluyksikössä Turussa – epäilty todennäköisesti yksikön asukas