1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kaivosvero

Erillinen kaivosvero tulee, poliittinen kannatus ollut jo vahva – kaivospaikkakunnille yli puolet veron tuotosta

Hallitus on tänään budjettiriihessä päättänyt asettaa kaivoksille nettotuottoon perustuvan veron. Tuotosta 60 prosenttia tulee kaivospaikkakunnille.

Tähän saakka Suomessa ei ollut erillistä kaivosveroa, jolla maksettaisiin korvaus maasta kaivetuista mineraaleista. Arkistokuva. Kuva: Annu Passoja / Yle

Kaivoksille on tulossa erillinen kaivosvero aiemmin suunnitellun sähköveron korotuksen sijaan. Veron tuotosta merkittävä osa hyödyttää kaivosten sijaintipaikkakuntia, kertoo keskustan lappilainen kansanedustaja Markus Lohi.

Tähän saakka Suomessa ei ollut erillistä kaivosveroa, jolla maksettaisiin korvaus maasta kaivetuista mineraaleista. Erillisellä kaivosverolla on kuitenkin ollut laaja poliittinen kannatus.

Uutta veroa vaikea kiertää

Hallituksen nyt asettama vero lasketaan kaivosten nettotuotosta, joten sitä on vaikea kiertää, sanoo kansanedustaja Lohi.

– Budjettiriihessä on sovittu, että Suomeen tulee erillinen kaivosvero, jolla kerätään lähtötilanteessa 25 miljoonaa euroa kaivoksilta. Jatkovalmistelussa ratkaistaan, mistä vero lasketaan, mutta olen varma, että tunnusluku tulee olemaan sellainen, että veroa ei voi kiertää.

Aiemmin kaivosalalla veroja on voitu kiertää varsinkin konsernilainojen kautta. Eli esimerkiksi Suomessa toimiva kaivosyhtiö on lyhentänyt emoyhtiölle siltä saamaansa velkaa. Näin tuottoa ei ole jäänyt Suomessa verotettavaksi.

Jatkossa osa uuden kaivosveron tuotoista ohjautuu suoraan kaivospaikkakunnille.

– Verolla kerätään lähtötilanteessa kaivoksilta 25 miljoonaa euroa. Tästä kaivosveron tuotosta menee 60 prosenttia eli 15 miljoonaa euroa kaivosten sijaintikunnalle ja 40 prosenttia eli 10 miljoonaa valtiolle, Lohi sanoo.