1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lääkärihelikopterit

Eteläkarjalaiset kirjelmöivät valtioneuvostolle: "Lääkärihelikopteri sijoitettava Lappeenrantaan"

Tänään lähetetyssä kirjelmässä vaaditaan aiemman helikopteripäätöksen pyörtämistä.

Etelä-Karjalassa ollaan huolissaan, kun lääkärihelikopterin tukikohdan perustaminen on pahasti venymässä.  Kuva: FinnHEMS

Etelä-Karjalan liitto, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote, Lappeenrannan ja Imatran kaupungit sekä Lappeenrannan lentoasemasäätiö vaativat lääkärihelikopterin sijoittamista Lappeenrantaan.

Valtioneuvostolle syyskuun 9. päivänä lähetetyssä kirjelmässä vaaditaan aiemman helikopteripäätöksen pyörtämistä.

Eteläkarjalaisten kirjelmän mukaan Uttiin suunnitellulle Kaakkois-Suomen lääkärihelikopterille ja tukikohdalle ei ole Utissa vielä edes tonttia.

Lentokentän eri toimintojen yhteensovittamiseen liittyvien ongelmien ratkeamisen aikataulusta ei myöskään ole edes arviota. Tukikohta piti saada käyttöön vuoden 2022 alussa.

Lappeenrannan lentokenttä sen sijaan tarjoaa toimivat tukikohtatilat väliaikaisesti käyttöön nopealla aikataululla. Myös uudisrakennusta varten on määräala.

Kirjelmässä painotetaan, että Etelä-Karjalassa on täysin vakiintunut ensihoitolääkäritoiminta ja lentokelpoisia lääkäreitä.

Etelä-Karjalan liiton lehdistötiedotteessa todetaan, että valtion myöntämää rahaa ei ole mennyt hukkaan, jos tukikohdan sijoituspäätös oikaistaan sitä tukevien selvitysten mukaiseksi ja lääkärihelikopteri sijoitetaan Lappeenrantaan.

Kirjelmässä todetaan, että alkuperäinen tavoite yhdenvertaisista palveluista ei edelleenkään toteudu Etelä-Karjalassa eikä edes Kaakkois-Suomessa. lääkärihelikopterin tulosta ole vielä tietoa, vaan palvelun toteutus on venymässä pahasti.

Alue on jäämässä Suomessa suurimmaksi kipupisteeksi ensihoitolääkäripalvelujen saatavuuden suhteen.