1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turku

Katalysaattorivarkaudet moninkertaistuneet Lounais-Suomessa

Katalysaattorit kiinnostavat varkaita niiden sisältämien arvometallien takia. Kohteina ovat usein vanhemmat ajoneuvot.

Katalysaattorin arvo voi olla muutamasta kympistä jopa tuhanteen euroon. Kuvituskuva. Kuva: Kati Rantala / Yle

Lounais-Suomen poliisilaitoksen alueella varkaiden matkaan on lähtenyt tänä vuonna poikkeuksellisen paljon autojen katalysaattoreita. Poliisi kertoo tiedotteessaan, että tänä vuonna on tehty jo 115 rikosilmoitusta katalysaattorivarkauksista. Se on noin viisi kertaa enemmän kuin viime vuonna samalla ajanjaksolla tammi-elokuussa.

Vuonna 2020 katalysaattorivarkauksista tehtiin ilmoituksia koko vuoden aikana 53. Luvut eivät sisällä murtoja autokorjaamoihin tai romuliikkeisiin.

– Tilanteet etenevät usein niin, että varkaat saapuvat pimeän aikaan pysäköidyn ajoneuvon luo ja sahaavat pakoputken irti muutamissa minuuteissa, toteaa rikosylikonstaapeli Markku Kuisma Lounais-Suomen poliisilaitoksen tiedotteessa.

Katalysaattorit kiinnostavat varkaita niiden sisältämien arvometallien takia. Katalysaattorin arvo voi olla muutamasta kympistä jopa tuhanteen euroon. Kohteina ovat usein vanhemmat ajoneuvot.

– Esimerkiksi 1990-luvulla tai 2000-luvun alussa valmistetut autot ovat varkaille houkuttelevia, sillä niiden katalysaattorit ovat usein isompia ja sisältävät enemmän arvometalleja, Kuisma toteaa.

Koska iäkkäämmissä autoissa ei useinkaan ole enää varkausvakuutusta, jää rikosilmoituksia myös paljon tekemättä.

Poliisi toivoo, että jokaisesta katalysaattorivarkaudesta tehtäisiin rikosilmoitus. Epäilyttävästä toiminnasta autojen lähellä voi ilmoittaa hätäkeskukseen.