Lahden kulttuuri- ja liikuntapalveluille tiukka budjetti – lähivuosista tulossa vielä niukempia, mikä voi jo vaikeuttaa toimintaa

Hyvinvoinnin ja vapaa-ajan lautakunnan puheenjohtaja Maria Mäkynen (sd.) sanoo, että leikkausten jatkuessa esimerkiksi teatterin toiminta kärsii ja liikuntapaikkojen aukioloja täytyy supistaa.

Jos kulttuuriin ja liikuntaan käyttöön osoitetaan lähivuosina entistä vähemmän rahaa, voi kaupunki joutua supistamaan toimialojen tarjoamia palveluja. Kuva: Mika Moksu / Yle

Lahden kulttuurilaitoksille ja liikuntapalveluille on tulossa ensi vuodelle tiukka budjetti. Hyvinvoinnin ja vapaa-ajan lautakunta antoi keskiviikkona 8. syyskuuta esityksensä vuoden 2022 talousarviosta ja lähivuosien taloussuunnitelmasta.

Puheenjohtaja Maria Mäkysen (sd.) mukaan rahoista keskusteltiin kokouksessa kuusi tuntia. Osa lautakunnan jäsenistä olisi halunnut järeämpiä toimia, osa olisi halunnut lisätä rahoitusta.

– Pääsimme kompromissiin sekä sopuun, ja teimme päätökset yksimielisesti, Mäkynen kertoo.

Mäkynen arvioi, että nyt tehdyn esityksen mukaan kulttuurilaitokset pärjäävät ensi vuoden, mutta myöhemmin suunnitellut leikkaukset vievät niiden toiminnan jo äärirajoille ja vaativat toiminnan sopeuttamista. Säästöjä etsitään Lahden talouden tasapainottamiseksi, ja tätä varten on laadittu vuodelle 2024 ulottuva ohjelma.

– Erityisesti teatterin osalta vuodelle 2023 suunnitellut yli 200 000 euron säästöt tulevat olemaan kohtalon kysymys, eivätkä muutkaan vastuu- ja toimialueet pärjää, Mäkynen sanoo.

Hänen mukaansa lautakunnassa on valmistauduttava seuraavan talousarvioon entistä huolellisemmin, sillä priorisointeja joudutaan varmasti tekemään.

Säästöpaineet koskevat myös liikuntapalveluja. Hyvinvoinnin ja vapaa-ajan lautakunta toivoo, että säästöjä saataisiin ensisijaisesti kaupungin tilakeskuksen perimistä vuokrista.

– Jos näitä ei saada hilattua alas esimerkiksi neljällä prosentilla, lautakunta joutuu pohtimaan isojakin kysymyksiä. Maauimala ei pyörisi ensi kesänä, useammissa liikuntapaikoissa ei olisi huoltoa tai uimahallien aukioloaikoja jouduttaisiin supistamaan, Maria Mäkynen selittää.

Päättäjät pyrkivät löytämään ratkaisuja tilanteeseen, mutta tasapainon löytäminen on vaikeaa. Moni haluaisi, ettei etenkään perusopetuksesta ja varhaiskasvatuksesta jouduttaisi leikkaamaan, mutta säästöjä ei ole helppo tehdä muuallakaan, kun päätös vaikuttaa palveluihin.

Lautakunnat tekevät syksyn aikana esitykset omien toimialojensa talousarvioista. Lopulliset ratkaisut ensi vuoden rahankäytöstä tekee valtuusto marras-joulukuussa.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.