1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koulut

Korona esti rahan keräämisen monissa kouluissa – nyt kevään luokkaretket ovat uhattuina ja abit ihmettelevät, millä penkkariautot maksetaan

Koululuokkien ja lukion oppilaskuntien tilit ovat paikoitellen näivettyneet koronarajoitusten takia. Mikäli säästössä ei ole ennen pandemiaa kertyneitä varoja, voi esimerkiksi penkkariajeluiden ja luokkaretkien järjestäminen olla keväällä vaikeaa.

Penkinpainajaiset ovat tärkeä perinne lukiolaisille. Helsingissä juhlittiin vuonna 2020, mutta Turun klassillisessa lukiossa pelätään nyt, että perinne jää tämän vuoden abeilta väliin rahapulan vuoksi. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Turun klassillisessa lukiossa eletään hermoja raastavia hetkiä kahdestakin syystä. Syksyn kirjoitukset ovat aivan nurkan takana. Samaan aikaan abiturientit joutuvat jännittämään, toteutuvatko lukio-opinnot kruunaavat penkkariajelut ensi keväänä.

– Normaalisti olemme saaneet penkkareiden kuorma-autojen vuokrat ja muut vuoden tapahtumat maksettua vanhojen tanssien lipputuloilla. Koronarajoitusten takia tämän vuoden tanssit kutistuivat kuitenkin niin pieniksi, että emme saaneet kokonaan edes juhlatilan kuluja katettua, kertoo opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja Mimmi Peltola.

Rahakirstun pohja ammottaa lähes tyhjyyttään.

Tilannetta on Peltolan mukaan hieman helpottanut viime vuosien abien jättämä pesämuna aiemmista vanhojentansseista sekä korona-aikana myydyt koulun logolla varustetut kasvomaskit. Ne eivät kuitenkaan riitä penkkariajoneuvojen vuokraamiseen, mihin tarvittaisiin useampi tuhat euroa.

– Abirekat pitäisi varata ihan näinä päivinä, eli pahalta näyttää. Viikon päästä alkavat lisäksi kirjoitukset, joihin iso osa opiskelijoista tietysti haluaa keskittyä. Ongelmaa ei siis ihan heti edes päästä ratkaisemaan, Peltola toteaa.

Peruskoulut odottavat koronarajoitusten purkua, jotta kouluarkea päästäisiin elävöittämään erilaisilla retkillä. Porilaisessa Itätuulen koulussa ysiluokkalaisten suuret suunnitelmat luokkaretkestä Italiaan jouduttiin hautaamaan heti alkumetreillä. Katso ylläolevalta videolta nuorten mietteitä tilanteesta.

Varainkeruun kangerrellessa luokkaretket kuivuvat kasaan

Myös esimerkiksi peruskoulut ovat tuskastelleet koronarajoitusten kourissa. Kouluarkea normaalisti elävöittävät luokkaretket ja tutustumiskäynnit ovat olleet jäissä nyt yli puolitoista vuotta.

– Olemme pystyneet toteuttamaan hyvin pienimuotoisia, oman kunnan alueelle suuntautuvia retkiä esimerkiksi puistoon. Retket on täytynyt toteuttaa vain oman luokan kesken, koska ryhmät eivät saa sekoittua korona-aikana, kertoo porilaisen Itätuulen koulun rehtori Tero Kujansuu.

Varainkeruutempauksia retkien järjestämiseksi on ollut lähes mahdotonta toteuttaa. Sen seurauksena ensi kevään luokkaretkisesongista odotetaan edelleen normaalia vaisumpaa, vaikka koronarajoitukset nyt purettaisiinkin.

– Esimerkiksi leirikouluihin ja pidempiin luokkaretkiin, joihin rahaa tarvitaan enemmän, on aika mahdotonta ehtiä saada pottia kasaan. Tiedossa on vähän pienempää reissua, Kujansuu ounastelee.

Rankka lukiovuosi ansaitsisi arvoisensa päätöksen

Soittokierros lounaissuomalaisiin peruskouluihin ja lukioihin paljastaa, että opettajien ja rehtorien joukossa sympatiat ovat lasten ja nuorten puolella. Monilta oppilailta on jäänyt parin vuoden ajalta kokematta kouluvuoden kohokohtina pidetyt luokkaretket ja muut tapahtumat.

– Penkkarien kaltaiset kokemukset ovat joillekin jopa yksi syy tulla lukioon opiskelemaan. Pari viime vuotta ovat olleet erityisen raskaita koronan takia, joten todella toivon, että saamme pitää ansaitsemamme penkkarit, Turun klassillisen lukion opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja Mimmi Peltola sanoo.

Klassillisen lukion abit eivät ole vielä heittäneet toivoa romukoppaan, vaikka tilanne onkin tiukka.

– Uskon, että jokaisen tähtäin on siinä, että penkkarit tullaan järjestämään edes jossain muodossa, Peltola toteaa.

Keskustele aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 11.9. kello 23.

Lue myös:

Uudenlainen penkkaripäivä: ajelut on kielletty, mutta ei hauskanpitoa – videot ja kuvat näyttävät, kuinka abit juhlivat eri puolilla Suomea

Ysiluokkalaisten Prahan matka peruuntui viime keväänä ja lennoista maksetut 22 000 euroa ovat yhä saamatta – matkatoimisto hakeutui konkurssiin