1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Helsingin olympiastadion

Olympiastadionilla oli kevään futisotteluissa vähimmillään kuusi katsojaa – korona romutti miljoonaremontista valmistuneen urheilupyhätön talouden

Olympiastadionia hallinnoivan Stadion-säätiön talous on kärsinyt koronapandemiasta. Suurtapahtumien liikevaihto on pudonnut jopa 90 prosenttia. Huuhkajien loppuvuoden peleistä odotetaan pienimuotoista pelastusta.

Stadion-säätiö toivoo, että olympiastadion voitaisiin pian avata yleisölle ilman rajoituksia. Sillä olisi suuri merkitys säätiön taloudelle. Kuva: Yle/Saimy Swärd

Koronapandemia on tehnyt suuren loven Helsingin olympiastadionista huolehtivan Stadion-säätiön talouteen.

Stadion-säätiön toimitusjohtaja Ari Kuokkanen kertoo, että säätiön suurtapahtumien liikevaihto on pienentynyt yli 90 prosenttia pandemian aikana.

Kuokkanen konkretisoi asiaa sillä, että normaalioloissa olympiastadionille olisi sen avautumisen jälkeen elokuusta 2020 tähän päivään myyty varovaisenkin arvion mukaan 800 000 lippua suurtapahtumiin. Pandemian takia lippuja saadaan vuoden loppuun mennessä parhaimmillaankin myytyä vain kymmmenesosa tästä.

Kaikki riippuu uusista rajoituksista. Suomen jalkapallomaajoukkueen Huuhkajien peleistä toivotaan pelastusta, jos rajoitukset höllenevät.

– Jos nyt saamme ottaa lähes normaalisti yleisöä Huuhkajien loppuvuoden matseihin, pääsemme parhaimmillaankin vain noin 80 000 myytyyn lippuun korona-aikana, Kuokkanen kertoo.

Stadion-säätiö vastasi Ylen kysymyksiin sähköpostitse.

– Jokainen ymmärtää, että tällainen 90 prosentin pudotus suurtapahtumien liikevaihdossa on tuonut merkittäviä negatiivisia vaikutuksia säätiön talouteen, Kuokkanen kirjoittaa.

Kuokkasen mukaan Stadion-säätiön katse on nyt loppuvuoden tapahtumissa. Erityisesti Huuhkajien peleissä.

Kuokkanen toivoo, että jo marraskuussa he voivat toteuttaa tapahtumia kokonaan ilman rajoituksia, vaikka he olisivat halunneet tehdä niin jo nyt kesällä, erityisesti elo-syyskuussa.

– Olisimme toki toivoneet valtiovallalta sellaisia toimenpiteitä ja päätöksiä, että jo nyt kesällä olisimme voineet ottaa esimerkiksi koronapassin avulla Olympiastadionin täyteen ilman koronarajoituksia.

Kuokkasen mukaan sillä olisi ollut merkittävä vaikutus sekä tapahtumajärjestäjien että olympiastadionin toimintaan ja talouteen.

Stadionille mahtuisi enemmän kuin kuusi ihmistä

Olympiastadionin yli 300 miljoonaa euroa maksanut ja monta vuotta kestänyt remontti valmistui elokuussa 2020. Koronapandemia on kuitenkin pitänyt stadionin tapahtumat hyvin pienimuotoisina avaamisen jälkeen.

Osa pandemian aikaisista tapahtumista on järjestetty ilman yleisöä. Osassa tapahtumissa on Kuokkasen mukaan ollut yleisössä vain kuusi ihmistä.

Kuokkasen mukaan he ovat kuitenkin osoittaneet tapahtumajärjestäjien kanssa, että olympiastadionin katsomossa voisi olla koronaturvallisesti enemmänkin yleisöä.

Kuokkanen huomauttaa, että elokuun 2020 jälkeen stadionilla on vierailllut jo 130 000 ihmistä, mutta yhtään tartuntaketjua tai muita ongelmia ei ole ollut.

– Tämä jo osoittaa, että Olympiastadionin yhteensä 90 000 neliömetrin tiloissa pystymme kyllä järjestämään koronaturvallisia stadiontapahtumia isommallekin porukalle kuin kuudelle hengelle, joka oli pienin yleisömäärämme kevään futisotteluissa, Kuokkanen kirjoittaaa.

Lue seuraavaksi:

Yli 300 miljoonaa maksava Olympiastadionin remontti on valmis – tutustu kuvien avulla uudistuneeseen urheiluhurmiolaan

Olympiastadionin remonttibudjetti ylittyi roimasti – valtio ja Helsingin kaupunki maksavat lähes 80 miljoonan euron lisälaskun puoliksi