Hyppää sisältöön

Joutsenon keskustaan ja Uus-Lavolaan suunnitellaan valokuituverkkoja

Yritykset rakentavat valokuituverkot omalla kustannuksellaan, joten toteutuminen riippuu valokuituverkkoon liittyvien asiakkaiden määrästä.

Valokuituverkko kaivetaan maan alle. Kuva Vaasasta. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Lappeenrannan kaupungin alueelle on tulossa valokuituverkkoja. Toinen Uus-Lavolaan ja toinen Joutsenon keskustaan.

Tietoliikenneoperaattori BLC Telecom suunnittelee valokuituverkon rakentamista Joutsenon keskustaajamaan.

Yritys aloittaa liittymämyynnin Joutsenon omakotikiinteistöihin, taloyhtiöihin ja yrityksiin syksyn aikana.

Yritys rakentaa valokuituverkon omalla kustannuksellaan, joten toteutuminen riippuu valokuituverkkoon liittyvien asiakkaiden määrästä.

– Kotona tai työpaikoilla mobiililaitteiden yhtäaikaista käyttöä häiritsevä yhteyksien pätkiminen jää valokuidun myötä historiaan, lupaa BLC Telecomin vt. toimitusjohtaja Marko Jokela.

Esimerkiksi hän nostaa jatkuvasti lisääntyvän etätyön, jota tyypillisesti tehdään kotona.

– Valokuituverkossa voi hyvin olla etäkokouksessa videoneuvottelut päällä, puheyhteys päällä. Samalla voi hakea internetistä tietoa ja päällä voi olla erilaisia järjestelmiä ja ohjelmia, jotka päivittää dataa reaaliaikaisesti – ja ne kaikki toimivat sujuvasti, selvittää Jokela.

Mikäli Joutsenosta löytyy riittävä määrä halukkaita valokuituverkkoon liittyjiä, on verkon rakennustyöt tarkoitus aloittaa alkuvuonna 2022.

Liittymismaksun lisäksi valokuituverkossa käyttömaksu.

Uus-Lavolassa asiakashankinta menossa

Uus-Lavolaan valokuituverkkoa suunnitteleva toinen tietoliikenneoperaattori, Fibernet Finland Oy, tekee parhaillaan markkinointityötä ja aikoo aloittaa kuituverkon rakentamisen tänä vuonna.

Lappeenrannan kaupunki ei osallistu valokuituverkkojen kustannuksiin.

Kaupunki lupaa mahdollistaa valokuitujen rakentamisen normaalien lupamenettelyjen ja sujuvan yritysyhteistyön kautta, ja pyrkii siten varmistamaan mahdollisimman sujuvan ja kustannustehokkaan verkkojen rakentamisen.

Valokuituverkot vedetään maan alle.

.
.