1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Purkamislupa

Oulun Haukiputaan kivikoululle myönnettiin purkulupa – tilalle halutaan asuntoja

Purkulupa 1950-luvulla rakennetulle keskuskansakoululle annettiin torstaina kaupungin rakennuslautakunnassa. Esimerkiksi Haukipudas-seura on vastustanut purkamista ja vaatinut rakennuksen suojelua.

Oulun kaupunki on halunnut purkaa Haukiputaan kivikoulun eli keskuskansakoulun, sillä ostajaa rakennukselle on ollut vaikea löytää jo sen tilaratkaisujen ja rakenteellisten ominaisuuksien vuoksi. Vuonna 2016 tyhjilleen jääneessä rakennuksessa on havaittu sisäilmaongelmia ja peruskorjaustarve olisi mittava.

Nyt purkamiselle tuli lupa Oulun kaupungin rakennuslautakunnalta.

Haukiputaan keskuskansakoulu on maakunnallisesti merkittävien kulttuuriympäristöjen luettelossa, mutta sillä ei ole kuitenkaan ollut suojelumerkintää. Koulu edustaa jälleenrakennuskautta ollen Haukiputaan ensimmäinen kivirakenteinen koulu.

Osa paikallisista asukkaista on vastustanut 1950-luvulla rakennetun koulun purkamista. Haukipudas-seura on aiemmin hakenut ELY-keskukselta kivikoulun suojelua, mutta tämä torpattiin. Viranomaiset hankkivat lausunnon tuolloin myös Museovirastolla.

ELY-keskus vetosi päätöksessään jättää koulu suojelematta siihen, että rakennus on huonossa kunnossa ja siinä on todettu laajoja vaurioita. Lisäksi puntarissa olivat kaupungille mahdollisesti aiheutuvat kustannukset ja alueen kehittämistarpeet.

Oulun rakennuslautakunnan päätösperusteluissa kerrotaan Haukiputaan kivikoululla olevan lähinnä symbolista arvoa.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.