1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tanska

Tanska luopui viimeisistäkin koronarajoituksista: Kööpenhaminassa järjestetään huomenna 50 000 katsojan loppuunmyyty konsertti

Viimeisenä Tanskassa luovuttiin rokotepassivaatimuksesta yökerhojen ovilla. Muissa paikoissa passia ei ole vaadittu syyskuun alun jälkeen. Rajoituksista luovutaan, koska tautitilanne on Tanskassa hallinnassa ja rokotuskattavuus on korkea.

Juhlijoita kööpenhaminalaisen yökerhon edustalla 3. syyskuuta. Yökerhot ovat saaneet olla vapaasti auki syyskuun alusta: Tanssiminen sallitaan eikä turvavälejä tarvitse noudattaa. Tänään yökerhoissa luovutaan myös rokotepassivaatimuksesta. Kuva: Olafur Steinar / AOP

Tanskassa on tänään luovuttu kaikista koronapandemian takia määrätyistä rajoituksista. Viimeisenä Tanskassa lopetettiin vaatimasta rokotepasseja yökerhojen ovilla.

Terveysministeri Magnus Heunicke perusteli päätöstä rajoituksista luopumisesta sillä, että tautitilanne on Tanskassa hallinnassa ja rokotuskattavuus on korkea.

Tanskassa luovuttiin vaatimasta rokotepassia valtaosassa paikoista syyskuun alussa. Rokotepassit otettiin Tanskassa käyttöön maaliskuussa ja samaan aikaan rajoituksia alettiin höllentää.

Maskien käytön vaatimisesta julkisessa liikenteessä Tanska luopui viime kuussa. Kööpenhaminan katukuvassa ei näykään enää juuri maskeja, kertoo uutistoimisto AFP.

Huomenna 50 000 katsojan konsertti

Koronaviruksen aiheuttamaa tautia ei enää luokitella Tanskassa yhteiskunnan kannalta kriittiseksi tekijäksi. Tanskassa neljä viidestä yli 12-vuotiaasta on saanut täyden koronarokotussarjan.

– Olemme Tanskassa ehdottomasti eturintamassa, koska meillä ei ole enää rajoituksia. Olemme paremmalla puolella pandemiaa ja se johtuu runsaasta rokottamisesta, totesi tapahtumia järjestävän Live Nationin johtaja Ulrik Orum-Petersen AFP:lle.

Huomenna lauantaina Kööpenhaminassa järjestetään loppuunmyyty 50 000 katsojan konsertti. Jo viikko sitten Tanskan pääkaupungissa järjestettiin 15 000 kävijän ulkoilmafestivaali.

– Yleisössä oleminen ja mukana laulaminen sai minut melkein unohtamaan koronan ja kaiken mitä olemme joutuneet sen takia käymään läpi, sanoi konsertissa ollut Emilie Bendix AFP:lle.

WHO: Tanskalaiset noudattivat rajoituksia kuuliaisesti

Onnistuneen rokotuskampanjan lisäksi tanskalaisten kuuliaisuus rajoitusten noudattamisessa on saanut kiitosta.

– Tanskassa on luotettu siihen, että yksilöt ja yhteisöt noudattavat rajoituksia vapaaehtoisesti, toteaa Catherine Smallwood Maailman terveysjärjestön WHO:n Euroopan osastolta AFP:lle.

Tanskassa on todettu viikon aikana päivittäin keskimäärin 541 uutta koronatartuntaa. Sairaalahoidossa Tanskassa on 132 ihmistä, joilla on todettu covid-19-sairaus, mutta hoidon tarve voi johtua myös muusta sairaudesta.

Terveysministeri Magnus Heunicken mukaan hallitus ei epäröi toimia nopeasti, jos tauti alkaa jälleen uhata yhteiskunnan tärkeitä toimintoja.

Viranomaiset painottavat Tanskassa, että hygieniasääntöjä ja sairastuneiden eristämistä on noudatettava, vaikka rajoituksista luovutaankin.

Lisää aiheesta:

Nyt juhlitaan Tanskassa, jossa koronarajoitukset poistuvat kokonaan

Länsimaat ovat rohmunneet valtaosan koronarokotteista: kun toisaalla alkaa kolmas rokotuskierros, toisaalla ei ole ensimmäistäkään

Ulkomaille ensimmäistä kertaa sitten pandemian? Maskit ja todistukset mukaan, vakuutus kuntoon – katso lista eri maiden koronakäytännöistä

Klo 12.30: Jutun kolmanneksi viimeinen kappale korjattu muotoon: "Sairaalahoidossa Tanskassa on 132 ihmistä, joilla on todettu covid-19-sairaus, mutta hoidon tarve voi johtua myös muusta sairaudesta." Aikaisemmin jutussa luki: "Sairaalahoidossa on tällä hetkellä koronan takia noin 130 ihmistä."