1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tulipalot

Palaneen vanhan sairaalan jäänteet voivat pudota jonkun niskaan, mutta rakennusta ei voida purkaa – kiinalainen omistaja katosi jäljettömiin Kouvolasta

Valkealan vanha psykiatrinen sairaala tuhoutui pahoin tulipalossa viime kesänä. Rakennus oli ollut pitkään tyhjillään, ja sen omistaja oli jo aiemmin kateissa.

Vanha sairaalarakennus tuhoutui pahoin tulipalossa viime heinäkuussa. Arkistokuva. Kuva: Atte Pöytäkangas / Yle

Valkealan vanhan psykiatrisen sairaalan tulipalosta voi koitua Kouvolan kaupungille isot kustannukset.

Hylätty sairaalarakennus tuhoutui kesällä pahoin tulipalossa. Ullakolla syttynyt tulipalo oli jo pitkällä siinä vaiheessa, kun pelastuslaitos ehti paikalle.

Aiheesta lisää: Yle seuraa: Pelastuslaitos sammuttaa suurta rakennuspaloa Kouvolassa – entisen psykiatrisen sairaalan ullakko tulessa

Tulipaloa sammutetaan nosturista käsin
Valkealan vanhan psykiatrisen sairaalan ullakolla syttyi tulipalo 27. heinäkuuta 2021.

Poliisi ei ole vieläkään tavoittanut rakennuksen kiinalaista omistajaa. Huonokuntoisen rakennuksen omistaa Kiinassa asuva liikemies Yong Tang.

Poliisi epäilee tulipaloa tuhotyöksi.

– Epäiltyjä ei tässä vaiheessa ole, mutta asian suhteen on saatu paljon vihjeitä. Vihjeitä voi edelleen lähettää, tutkinnanjohtaja Jarno Palo kertoo.

Rakennus purkukunnossa

Mäntymetsän ympäröimä purkukuntoinen rakennus on käyttökiellossa, koska se voi olla vaarallinen.

– Ullakonjämät repsottavat niin, että ne voivat tulla niskaan, sanoo valvontainsinööri Tiina Raudaskoski Kouvolan kaupungilta.

Raudaskosken mukaan rakennus pitää purkaa. Sen järjestämisessä voi kuitenkin kestää pitkä aika.

– Olen siinä käsityksessä, että kestää vähintään pari vuotta, ennen kuin purkuprojekti saadaan vireille. Tämä on massiivinen kokonaisuus hoitaa juridisesti loppuun.

Kouvolan kaupunki oli yrittänyt tavoittaa omistajaa jo ennen tulipaloa, koska hylätty rakennus oli houkutellut ilkivallantekijöitä. Rakennuksesta oli esimerkiksi heitelty tavaroita ulos ja rikottu ikkunoita. Lieveilmiöt olivat häirinneet lähialueen asukkaita.

Kouvolan rakennusvalvonta oli yrittänyt tavoittaa omistajaa kunnossapitokehotuksella, jotta rakennuksesta olisi suljettu vähintään rikkoutuneet ikkunat ja oviaukot vanerilla.

Vanha sairaalarakennus sijaitsee noin 8 kilometrin päässä Kouvolan keskustasta ja reilun 2 kilometrin päässä Tykkimäen huvipuistosta. Kuva: Joonas Haverinen / Yle

Jos omistajaa ei tavoiteta vieläkään, vanhan sairaalarakennuksen purkukustannukset voivat jäädä kaupungin kontolle.

– Purkukustannusten periminen on iso kysymysmerkki. Ei voi laskea sen varaan, että kuluja saadaan perityksi, valvontainsinööri Tiina Raudaskoski sanoo.

Kouvolan rakennusvalvonta on aiemmin arvioinut, että purkaminen maksaa noin miljoona euroa.

Lue lisää: Hylätyn sairaalarakennuksen ullakko paloi Kouvolassa – poliisi epäilee tulipaloa tahallaan sytytetyksi

Miksi hylätyn sairaalarakennuksen ullakko lehahti tuleen? – palonsyyntutkinta pääsee sammutustöiden jälkeen vauhtiin

Tuli tuhosi hylätyn sairaalarakennuksen ullakon Kouvolassa – palomestari: "Raskas ja vaativa sammutettava"