1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. nuohous

Nuohositko itse? Ei olisi kannattanut – lain määräykset täyttyvät vain, kun piiput sutii alan ammattilainen

Nuohousala avattiin kilpailulle kaksi vuotta sitten koko maassa. Nuohoojien pelastuslaitokselle tekemät ilmoitukset riskikohteista ovat vähentyneet, vaikka lakimuutos ei poistanut ilmoitusvelvollisuutta.

Nuohooja puhdistaa talon katolla savupiippua
Videolla pelastusalan ammattilainen ja nuohousyrittäjä kertovat omatoimisesta nuohoamisesta.

35 vuotta nuohoojana toiminut Arto Autioniemi kapuaa rintamamiestalon katolle. Noki pöllyää piipusta muutaman minuutin ja mies palaa maan pinnalle ketterästi tikkaita pitkin. Seuraavaan paikkaan pitää siirtyä rivakasti.

Autioniemen pomo, yrittäjä Heikki Soikkeli kertoo, että vuoden 2019 jälkeen kilpailu nuohoustöistä on koventunut.

– Jos en heti ehdi vastaamaan puhelimeen ja soitan hetken päästä takaisin, on nuohous tilattu jo muualta.

Sisäministeriön tilaaman selvityksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan kahden vuoden takainen nuohousuudistus pidensi nuohousvälejä.

– Nuohooja ei voi enää tietää, onko nuohous hoidettu kaikissa taloissa, koska on niin monta yrittäjää, toteaa Soikkeli.

Nuohousvelvoite koskee sekä vakituista asuntoa, että kesämökkikiinteistöä. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Viime vuonna moni jätti nuohoojan kutsumisen väliin koronarajoitusten takia. Nyt nokikolareilla on kädet täynnä töitä, sillä myös kesämökkiläiset ovat havahtuneet nuohouksen tarpeeseen.

– Nuohota voi myös talvella ja kesällä, eli muulloinkin kuin elokuusta joulukuuhun, jolloin on aina jono, toteaa Soikkeli.

Nuohoojien vikailmoitukset vähentyneet

Nuohousyrityksillä on edelleen velvollisuus ilmoittaa tulisijoissa ja hormeissa olevista vioista pelastuslaitokselle. Vikaimoitukset ovat kuitenkin vähentyneet sen jälkeen, kun ala avattiin kilpailulle.

– Voisiko syynä olla pelko asiakkaan menettämisestä, pohtii paloinsinööri Mika Laitinen Keski-Suomen pelastuslaitokselta.

Samoilla linjoilla on alan yrittäjä.

– Voi olla, että nuohooja ajattelee, että asiakas ei enää tilaa palvelua, jos teen vikailmoituksen. Näin ei pitäisi ajatella, toteaa Soikkeli.

Nuohooja osaa katsoa tulisijan ja hormien paloturvallisuuden. Jos huomautettavaa löytyy, asia kannattaa hoitaa kuntoon ennen kuin tapahtuu isompia vahinkoja.

Tuleeko nuohoussetistä huonoussetti?

Ennen uudistusta piirinuohoojilla oli omat tonttinsa, nyt palvelua tarjotaan laajemmalle alueelle. Pidentyneet ajomatkat voivat aiheuttaa painetta hintojen nostamiseen.

– Halpaahan tämä on, jos vertaa muihin palveluihin. Kuinka moni ammattilainen tulee asiakkaan kotiin tekemään huoltotyön reilulla 50 eurolla, kysyy Soikkeli.

Selvityksen mukaan nuohousalan avaaminen kilpailulle ei ole merkittävästi nostanut nuohouksen hintoja.

Ammattilainen tekee työnsä niin, ettei huoneistossa pöllyä noki. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Nuohousvelvoite koskee kaikkia kiinteistön omistajia. Vakituisten asuntojen tulisijat on nuohottava vuosittain. Pelastuslaitokset valvovat, että lakia noudatetaan.

Pelastuslaitos saa säännöllisesti tiedusteluja siitä, voiko horminsa nuohota itse.

– Itse voi nuohota vaikka joka viikko, mutta se ei korvaa lakisääteistä nuohousta, jonka saa suorittaa vain nuohousalan ammattilainen, sanoo Laitinen.

Tee-se-itse -nuohoojalle kaupataan omia välineitä. Lopputulos voi olla pienestä kiinni. Kuva: Antti Seppälä / Yle

Laitisen mukaan omatoiminuohoojan on syytä tietää, mitä tekee. Vääränlaisilla välineillä voi saada aikaiseksi ison vahingon.

Kuluttajille myytävät nuohoussetit ovat tulleet tutuksi alan ammattilaiselle.

– Niitä on sitten irroteltu, kun on tukossa hellat ja hormit. Vahinkoa syntyy varmasti. Ja jos ei muuta, niin tulee sotkua ja riita kotona, toteaa Soikkeli.